Omagiu adus ceramicii de la Castelli


Mituri, femei frumoase şi scene biblice pe ceramica din Castelli, Faenza şi Deruta

Fragment preluat de pe Cotidianul.ro

Expuse la Teramo, în Italia, până în 31 octombrie, peste 200 de piese încântătoare din colecţia Matricardi aduc omagiu producţiei de la Castelli, centru ceramic rămas fidel, de la începuturile sale, artei majolicii.

Suspendată de contraforţii muntoşi din Gran Sasso, în Abruzzo, pitoreasca localitate Castelli nu te-ar face să bănuieşti că, în afara prezenţei unui artizanat tradiţional, a fost unul dintre centrele cele mai prestigioase de producere a faianţei din Italia.
Recunoscută recent, vechimea activităţii sale o face să împartă cu Faenza, Deruta, Montelupo Fiorentino laurii creării ceramicii italiene. A doua particularitate notabilă constă în faptul că la Castelli n-a încetat niciodată fidelitatea pentru majolică.

Născută în Italia la sfârşitul secolului al XV-lea, această artă este caracterizată prin folosirea unui email alb pe bază de staniu, peste care este pictat un decor ce acoperă întreaga piesă cu culori ce permit arderea la temperaturi înalte: albastru cobalt, galben de antimoniu, brun de mangan şi verde de aramă.
(Magdalena Popa Buluc)

Citiţi articolul integral pe Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s