Impresii de la deschiderea expoziţiei „Oameni şi locuri”


Aproximativ 150 de persoane au trecut prin sufrageria Bethlen din Castelul Corvinilor cu ocazia deschiderii expoziţiei „Oameni şi locuri”. Le mulţumesc prietenilor şi tuturor celor care au „rupt” din timpul lor pentru a veni să vadă cele 50 de fotografii, fotografii realizate în ultima perioadă ca parte a unui proiect expoziţional început anul trecut. Le mulţumesc celor care m-au încurajat şi celor care au făcut posibilă această expoziţie, domnului muzeograf Ioan Bodochi, noul director al Muzeului Castelul Corvinilor şi prietenului Radu Roşian.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu bucurie pot afirma că redescoperirea pasiunii pentru fotografie, o pasiune pe care o moştenesc de la tatăl meu, s-a transformat într-un mod de a vedea lumea şi, în acelaşi timp, de a împărtăşi celorlalţi ceea ce am văzut. Am parcurs mii de kilometri prin ţară şi cu această ocazie am cunoscut sute de oameni. Am vorbit cu mulţi dintre aceştia şi ei mi-au împărtăşit bucuriile sau necazurile lor. În spatele fiecărei fotografii se găseşte o poveste. Sunt poveşti pline de bucurie: impresia răsăritului de soare al unei dimineţi în care mergeam la pescuit sau fericirea unei fetiţe când ajungea acasă într-o maşină fabricată la mijlocul veacului trecut. Altele sunt povestiri triste, cum este, de exemplu, cea a  unui paznic din minele din Ţinutul Pădurenilor ce cu tristeţe vorbea despre visul lui de a avea un muzeu al mineritului în localitatea unde s-a născut şi lucrat până în momentul în care minele s-au închis, vis ce a dispărut după ce clădirile „monument istoric” au fost lăsate de izbelişte, fiind furate piatră cu piatră. „Doar crucea a rămas…, de cruce nimeni nu a avut curajul să se atingă!”, îmi mărturisea acesta. Acestea sunt doar câteva exemple pe care mi le-am amintit, frânturi din nenumăratele istorisiri ale oamenilor diverselor comunităţi prin care am umblat, oameni care vorbesc cu plăcere, sau tristeţe, năzuind să împărtăşească altora ceea ce gândesc. Sunt oameni simpli care doresc să fie auziţi din cătunele unde s-au născut şi au trăt, din satele uitate şi ignorate de autorităţi.
Acest discurs prin intermediul imaginilor, poveştile oamenilor pe care i-am cunoscut şi despre locurile în care trăiesc, naraţiuni pline de bucurie, tristeţe, amărăciune şi uneori revoltă, fără a acuza, spune în ansamblu propria poveste, lăsând loc să croiţi pe marginea fotografiilor din expoziţie propriile dumneavostră istorisiri. În urma acestei provocări, în acestă seară, pentru moment Sufrageria Bethlen s-a transformat în locul de întâlnire a celor care au dorit să-şi spună propriile poveşti despre lumea care ne înconjoară, lucru pentru care le mulţumesc, încă o dată, tuturor participanţilor.
Expoziţia poate fi vizitată până pe 27 august 2012.
(Grigore Roibu)

Vedeţi  Grigore Roibu – Oameni şi locuri şi
Colţul cultural: Grigore Roibu – expoziţia foto “Oameni şi locuri”

4 comentarii la “Impresii de la deschiderea expoziţiei „Oameni şi locuri”

  1. Felicitări! Expoziţia dezvăluie nu numai imagini încărcte de poveşti şi amintiri, dar mai ales un ochi de artist ce-şi alege cu grijă clipa, locul şi motivul, ce-şi selectează cu grija compoziţiei, încadrarea în pagină a elementelor alese şi îşi fixează cu sensibilitate, cromatica, într-o armonie caldă plină de farmec şi poezie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s