Ştefan Dinu – Ambrotipii


Galeria Readers Cafe
25.05.2012 – 25.06.2012
Vernisaj: 25 mai 2012, ora 20.00

Articol preluat de pe GraphicFront.ro

Fotograful Ştefan Dinu vernisează vineri, 25 mai, de la ora 20:00, două dintre proiectele sale, Qoheleth’s true vanity şi Plante urbane (de pe strada mea), realizate prin tehnica ambrotipiei.
Expoziția are loc la Readers Café, situată în bulevardul Iancu de Hunedoara, nr 50-60 București, între 25 mai și 25 iunie, ocazie cu care mai adaugăm la arhiva GF/foto un nou set de fotografii, din această expoziție.
Ambrotipia este tehnica prin care se realizează o imagine fotografică pozitivă pe sticlă acoperită cu o peliculă de colodiu. Procedeul a fost descoperit de Frederick Scott Archer în 1851 și omologat câțiva ani mai târziu de James Ambrose Cutting care contribuie și la „botez” prin derivarea prenumelui său la o formă apropiată de grecescul ambrosos (nemuritor).

În ciuda numelui, ambrotipia a supraviețuit doar vreo 40 de ani. Tehnici mai simple, mai durabile și, de ce nu, mai profitabile i-au luat încet, încet locul până când a fost uitată aproape complet.
La mai bine de un secol, trebuie să fii puțin nebun să te apuci de ambrotipie în plină epocă digitală. De ce ai vrea să dureze o zi întreagă să faci o poză pe care un DSLR ți-o scoate de 100 de ori într-o secundă?
În primul rând, pentru că e greșită comparația. Un DSLR nu o să-ți scoată niciodată o fotografie cu profunzimea celei de pe sticla acoperită cu colodiu.

În al doilea rând, pentru că la digital, drumul de la imagine la fotografia propriu-zisă a dispărut fără urmă. E suficient să găsești un cadru mai colorat, apeși un buton, scoți 3000 de poze, alegi două și brusc toți sunt fotografi.
La ambrotipie e mai complicat. Trebuie să te gândești bine de tot înainte să te hotărăști să imortalizezi ceva. Aparatul ți-l construiești singur. Substanțele sunt scumpe și dificil de procurat. Sticla e pretențioasă și trebuie spălată cu grijă, amestecurile făcute atent, compoziția aranjată minuțios, lumina, timpul de expunere… nu înveți asta peste noapte.

Ștefan s-a apucat de unul singur să studieze tehnicile tradiționale de fotografie acum 4 ani, de când a renunțat la profesia de avocat. A urmat un workshop individual de două săptămâni condus de trei fotografi ai agenţiei Magnum, la Brighton în 2008, a perseverat, a experimentat și a ajuns acum să îi învețe și pe alții. Îl găsiți la Allkimik, studioul de fotografie clasică unde ține seminarii și workshopuri, face printuri pe gumă arabică, printuri direct pozitive cibachrome, fotografii stereo, developări, măriri clasice pe hartie alb/negru, pinhole din cutii de vopsea și orice îi mai trece prin cap sau inimă.
Dar până vă hotărâți să băgați în chimicale, vă invit să vizitați expoziția de la Readers. Nu vezi în fiecare zi așa ceva. (Tudor Mureșanu)

Ștefan Dinu s-a născut în 1976 în București. A studiat Dreptul la Universitatea București și a practicat avocatura timp de 12 ani fiind specializat în falimente.
A renunțat brusc la tot și s-a apucat de fotografie clasică. Autodidact și perseverent, în 4 ani a ajuns să se numere printre foarte puținii practicanți ai ambrotipiei în lume.
Este inițiatorul proiectului Allkimik studioul de fotografie clasică unde ține seminarii și workshop-uri de tehnici tradiționale de făcut poze.

Tudor Mureșanu este gânditor voluntar, lector în optimism, expert în eficientizarea timpului pierdut. Are înclinații kinestezice cu ascendent in vizual. Doctorii sunt sceptici. În timpul ocupat scrie de plăcere.

Un interviu cu Ștefan Dinu poate fi vizionat aici: l Partea I l Partea II
SURSA: graphicfront.ro

2 comentarii la “Ştefan Dinu – Ambrotipii

  1. efectul creat de procedeul asta de lucrare transmite ceva „consumat”, foarte poetic, dar trist, melancolic…..poti crea si ceva cu procedeul acesta care sa transmita fericire? Veselie? ceva positiv ? Sa nu ma intelegi gresit, este superb ce faci si ce iasa, ma intrebam doar daca se poate creea si altceva . Rod

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s