Sculptura locuită


Anish Kapoor şi Jocurile Olimpice de la Londra

Fragment preluat din Cotidianul.ro

Turnul „ArcelorMittal Orbit”, de 114,50 metri, conceput de artistul britanic de origine indiană Anish Kapoor pentru cea de a 30-a ediţie a Jocurilor Olimpice, a fost lansat săptămâna aceasta. Situată între Stadionul din estul Londrei, şi centrul acvatic, proiectat de Zaha Hadid, ale Parcului Olimpic, construcţia este cea mai înaltă sculptură locuită din Marea Britanie.

Povestea ei a început în 2008, printr-o discuţie între primarul Londrei şi Lakshmi Mittal, preşedintele grupului siderurgic „ArcelorMittal”. Obiectul discuţiei era realizarea unui semn-simbol memorabil pentru Olimpiadă.
„ArcelorMittal” s-a oferit să finanţeze proiectul cu 19,6 milioane de lire sterline, Primăria urmând să adauge restul de 3,1 millioane, până la suma finală de 22,7 milioane.

Anish Kapoor a câştigat concursul, care a reunit 50 de candidaţi. Inspirându-se din Turnul Babel, sculptorul, care este, de altfel, autorul mai multor proiecte de arhitectură, publicate anul trecut într-un volum, a conceput un turn care nu ascultă de legile simetriei, contorsionându-se, în înălţime, în mai multe bucle. Conceptul a stârnit o serie de comentarii nefavorabile, fiind numit, rând pe rând, „gigant nătărău”, „trombon mutant”, „Turn Eiffel beat” sau „narghilea”, aminteşte într-un articol Isabelle Duffaure-Gallais.
„Cred că este ciudat”, a declarat Anish Kapoor, referindu-se la elicea roşie dantelată care înconjoară structura centrală. „Deranjează, dar cred că asta face parte din frumuseţea turnului”, iar primarul Londrei a amintit că, la vremea lui, şi Turnul Eiffel a stârnit o mulţime de controverse.

De aproape două ori mai înaltă decât Stadionul Olimpic, „construcţia în oţel nebunească şi spiralată este categoric impresionantă şi ca piesă de inginerie”, scria „The Independent” despre Turnul lui Kapoor, pe care „The Guardian” îl numeşte „un omagiu adus arhitecturii visului”. (Victoria Anghelescu)
Citiţi articolul integral pe Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s