Oraşul inteligent


Carlo Ratti, unul dintre oamenii care vor schimba lumea

Fragment preluat din Cotidianul.ro

A inventat pereţii de apă, nori inteligenţi, bucătăria interactivă. O arhitectură a viitorului.

Licenţiat al Şcolii Politehnice din Torino, al Şcolii Naţionale de Drumuri şi Poduri din Paris şi al Universităţii Cambridge din Marea Britanie, Carlo Ratti a fost desemnat în 2012 de revista „Wired” drept una dintre cele 50 de persoane care vor schimba lumea, iar „Bluesprint Magazine” îl plasează pe locul 25 într-un top al celor care vor revoluţiona lumea designului.

Torinezul Carlo Ratti, în vârstă de 41 de ani, duce o viaţă împărţită între Torino, Boston şi Singapore. Director al „SENSEable City lab” al Institutului Tehnologic din Massachussetts, unul dintre principalele centre de cercetare din lume asupra oraşului şi a noilor tehnologii, Ratti este un activist al erei digitale şi unul dintre protagoniştii „Săptămânii Designului” de la Milano. Este considerat „omul oraşului inteligent”, arhitectul-inginer al cetăţii viitorului, foarte deosebită de cea de astăzi.
Printre proiectele sale cele mai mediatizate se numără sugestivul „Pavilion digital de apă”, prezentat la Expoziţia de la Saragossa, în 2008, cu pereţi transparenţi acoperiţi cu fresce digitale de apă, ce puteau fi programate să afişeze imagini sau mesaje.

Proiectul cel mai spectaculos al lui Carlo Ratti este însă „The Cloud”, pentru Olimpiada de la Londra. Un fabulos ambient în formă de nor de bule „inteligente”, suspendate deasupra oraşului.

„Pare un paradox, dar tehnologia la îndemână este menită să ne permită concentrarea asupra lucrurilor care contează cu adevărat, o viaţă mai simplă şi relaţia cu ceilalţi”, afirma Carlo Ratti vorbind despre ultimul lui proiect, prezentat la „Săptămâna Designului”. (Victoria Anghelescu)
Citiţi articolul integral pe Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s