De la Cultura Cucuteni la minimalism


Fragment preluat de pe Cotidianul.ro

Până în 16 aprilie 20012, la Galeria „Galateea” este expusă o selecţie de surprinzătoare piese de ceramică realizate de Nicolae Moldovan, surprinzătoare pentru majoritatea vizitatorilor care îl ştiau pe artist drept creatorul unor foarte apreciate vase, inspirate de Cultura Cucuteni.

Interesat de ultima cultură preistorică cu ceramică pictată din Europa, Nicolae Moldovan a studiat şi s-a decis să creeze vase, dar şi forme antropomorfe, respectând tehnica neolitică, a modelării manuale, a coloranţilor minerali naturali. Decorul geometric, abstract aminteşte, de asemenea, ceramica neolitică, inclusiv în alegerea culorilor.
De mare fineţe, cu pereţii subţiri pe care îi permite tehnica modelării manuale, vasele sale au fost cerute pe piaţa de artă din Grecia, Statele Unite şi Franţa, multe piese aflându-se în colecţii din Franţa, Germania, Letonia, Croaţia, SUA, Japonia, Korea, Australia.

De data aceasta, Nicolae Moldovan propune „forme minimale”, cum îşi intitulează şi expoziţia, de dimensiuni diverse, de la obiectele să le zicem decorative la piese monumentale, cu un look modern datorat simplităţii construcţiei şi jocului de materiale. Păstrând din vechile sale preocupări esenţa, artistul concepe piese cu rapel utilitar, scoase însă din contextul iniţial şi valorizate numai din punct de vedere estetic. (Victoria Anghelescu)
Citiţi articolul integral pe Cotidianul.ro
Vedeţi şi Nicolae Moldovan: Forma minimală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s