A încetat din viaţă pictorul Romul Nuţiu


Profesorul Romul Nuţiu a încetat din viaţă, joi, 5 aprilie 2012, la vârsta de 79 de ani. Născut pe 28 iulie 1932, în localitatea Bilbor din judeţul Harghita, Romul Nuţiu a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1957. A fost profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi membru al UAPR. Lucrările sale au fost prezentate, de-a lungul anilor, în cadrul a multor de expoziţii personale şi de grup desfăşurate în ţară şi în străinătate. În ultima perioadă a avut o strânsă colaborare cu Galeria Calina din Timişoara.

„Afirmat în anii ’60, Romul Nuţiu sintetizează în creaţia sa spiritul prospectiv, experimental şi subiectivitatea liberă, proiecţia interioară asupra realităţii, intensitatea expresionistă a gestului şi viziunii. El exprimă în cel mai înalt grad noua atitudine artistică, de la mijlocul secolului XX, care păstrează din motivaţiile modernismului dominanta intelectualistă, dar nu ca raţionalism, ci mai curând ca reflexivitate şi dependenţă de concept, şi din recurenţa romantică dinamismul violent, jubilaţia experienţei senzoriale, arbitrariul ludic şi dezinvoltura pur estetică a selecţiilor din realitate şi din patrimoniul cultural. De formaţie pictor, el practică cu consecvenţă acest medium, dar experimentează şi în zona creaţiei de obiect, pictură-obiect, instalaţie, ambient şi film video”. (Alexandra Titu)

„Există plecări şi plecări. Uneori te întrebi de ce nu stă lumea în loc, cum de poate continua viaţa în acelaşi ritm. Alteori, sentimentul pierderii este covârşitor. Plecarea lui Romul Nuţiu a lăsat lumea mai înţeleaptă, mai bună şi, parcă, cu mai multe înţelesuri. Deoarece nu ştiu care a fost cea mai mare calitate a sa, de artist inovator sau de profesor. Pentru că, în acest moment, realizez cât de multe ne-a învăţat, desluşit, rearanjat pe harta complicată a vieţii şi a artei. Romul Nuţiu a plecat creând, cu pensula imaginară, o nouă lecţie de viaţă”, a transmis Alina Cristescu, de la Galeria Calina.

2 comentarii la “A încetat din viaţă pictorul Romul Nuţiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s