Oana Vedinas: Satul românesc – valenţe temporale


Galeria Forma
Expoziţie de fotografie
2-14 aprilie 2012

Un sentiment de bucurie te cuprinde atunci când tinerii preiau pasiunile şi căutările artistice ale generaţiei mele, aflate, să spunem, la o maturitate artistică. Acest lucru m-a determinat să intru în Galeria Forma din Deva pentru a vedea expoziţia de fotografie intitulată „Satul românesc – valenţe temporale” a Oanei Vedinas.

Oana Vedinas este o tânără elevă, având 18 ani, a Colegiului Naţional Decebal din Deva şi are pasiunea fotografiei şi a restaurării acesteia.
Titlul expoziţiei preia tema fotografiilor propuse, o temă cu rezonanţe etnografice care îmbină două vârste şi două perioade: vârsta copilăriei şi adolescenţei şi cea a senectuţii, ambele relatând viaţa ţăranului autentic.
Expoziţia înglobează patru fotografii vechi, din anul 1950 şi 1960, realizate în satul Bârsău respectiv Mireş, restaurate ca urmare a dorinţei tinerei fotografe de a face o paralelă între vechiul şi noul sat tradiţional românesc.

Pentru a afla mai multe despre pasiunea ei, i-am adresat Oanei Elena Vedinas o serie de întrebări, discuţie care a avut loc imediat după vernisajul expoziţiei din 2 aprilie.

Oana Vedinas: Tradiţiile fac parte din sufletul nostru

Grigore Roibu: De ce preferaţi fotografia alb-negru şi de ce aţi făcut această alegere?

Oana Vedinas: Consider că în alb-negru pot spune mai bine o poveste. Prin intermediul fotografiei alb-negru pot transmite un sentiment profund. Folosind fotografia color ochiul este atras de culoare, de nuanţe, uitând de compoziţie. În cazul fotografiei alb-negru povestea din spatele imaginii iese în evidenţă, transmiţând mai bine sentimentul pe care îl propun.

Folosiţi tehnica digitală sau pe cea clasică?

– Folosesc tehnica digitală. Am un aparat „clasic”, cu film, dar nu îl folosesc.

Ce a determinat această apropiere de imaginea satului românesc?

– Omul modern nu mai face parte din lumea spirituală care înglobează tradiţii. Fiecare dintre noi trebuie să ştie de unde a plecat, unde sunt rădăcinile lui şi să cunoască tradiţiile ce s-au păstrat din generaţie în generaţie. Tradiţiile aparţin subconştientului nostru şi fac parte din sufletul nostru. În satul românesc am descoperit trăiri şi evenimente autentice. În fotografie am căutat decoruri simple pentru a scoate în evidenţă omul.

–  Spune-ne ceva despre pasiunea ta de a restaura fotografie.

– Am vrut să arăt imaginea satului românesc după cel de-Al Doilea Război Mondial şi imaginea lui acum. Fotografiile au fost realizate în 3 sate: Mireş din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Bârsău şi Hondol din Hunedoara.

În cazul tău acest moment reprezintă începutul, un debut care este rodul unei pasiuni şi, de ce nu, a unei cariere, având în vedere vârsta pe care o ai. Întrebarea care doresc să ţi-o adresez este dacă vrei să faci o carieră din fotografie?

– Da, mi-aş dori să fac din fotografie o meserie.

Intenţionezi să urmezi cursurile unei facultăţi de artă?

– Da, dar cu toate acestea, sinceră să fiu, nu doresc ca în continuare să-mi construiesc o carieră doar de fotograf.

În aceste condiţii să înţeleg că fotografia este doar o pasiune?

–  Este mai mult decât o pasiune…

Totuşi…, cum să înţeleg acest lucru… Să fie aceeaşi situaţie, des invocată, că în România nu se poate trăi doar din arta fotografică?

– Mi-ar plăcea să trăiesc din fotografie, dar vreau să am un viitor asigurat şi după aceea să mă ocup de fotografie. O să încerc să urmez două facultăţi în paralel, una pentru a avea o bază materială şi alta pentru a învăţa mai multe din tainele pasiunii mele. Fotografia necesită destul de mulţi bani şi doresc să am o bază de la care să plec.

Mulţumesc şi îţi doresc succes în continuare.

– Şi eu vă mulţumesc.
(Interviu realizat de Grigore Roibu)

4 comentarii la “Oana Vedinas: Satul românesc – valenţe temporale

  1. O expozitie puternica, savuroasa. Felicitari Oanei! Fotografii una si una! Buna si optiunea de a renunta la sticla din fata imaginilor. Imi pare rau, nu am putut ajunge la vernisaj. A fost o zi foarte incarcata. Oana si Petrisor Craciunoiu ne-au dat o lectie. Oana a venit la deschiderea expozitiei din foaierul Teatrului de Arta Deva. Chiar daca acest lucru s-a intamplat imediat dupa debutul ei pe simezele Galeriei Forma. Petrisor C., la fel, a facut efortul de a pune umarul la realizarea ambelor proiecte. Asa colegi sa tot ai. Ramanem datori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s