Război şi artă: Voina Wanted


Invitaţi: Alexei Plutser-Sarno, Yana Sarna
(membri ai grupului Voina)
MNAC Etaj 1 / Palatul Parlamentului
16 martie 2012, orele 18.00 – 20.00

În premieră în România, Alexei şi Yana vor prezenta o retrospectivă video a Grupului Voina.

Voina este o grupare de artişti activişti din Rusia, a căror artă ia forma unui protest politic ce acuză rasismul, homofobia sau acţiunile totalitare ale statului. Ei se declară duşmanii filistinilor, poliţiştilor şi regimului, susţinând renunţarea la bani şi dispreţul faţă de lege. Fondat de Vor şi Kozlenok în octombrie 2005, grupul a fost denumit după Vor („Război”).

Iniţial, acţiunile Voina erau clandestine şi ilegale, fiind numite antrenament sau practică, însă din 2008, grupul se bucură de recunoaştere publică. Până acum, peste 200 de activişti s-au implicat în acţiunile Voina, iar în acelaşi timp, au fost iniţiate cel puţin 20 de anchete, unele dintre ele aflate încă în desfăşurare, precum se arată pe website-ul grupării.

Grupul Voina a declarat război puterii ruseşti. Este un război purtat cu sarcasm, subversiune şi acţiuni de stradă. În iunie 2010, membrii grupului au pictat un penis de 65 de metri pe un pod mobil de la Sankt Petersburg: când s-a ridicat podul, falusul în erecţie era îndreptat către sediul FSB, succesorul KGB-ului. Câteva luni mai târziu, Oleg Vorotnikov şi Leonid Nikolaiev au fost arestaţi în urma unei alte acţiuni de gherilă intitulată „Palatul Revoluţiei”. Răsturnaseră mai multe maşini de poliţie în faţa Muzeului Naţional Rus. Ei au numit-o „o instalaţie de artă”. Au fost eliberaţi după ce Banksy le-a plătit cauţiunea.

În 2011, poliţia rusă a emis un mandat internaţional de arestare împotriva lui Vorotnikov şi a partenerei lui, Natalia Sokol. De atunci, Oleg şi Natalia sunt fugari. Alexei Plutser-Sarno şi Yana Sarna călătoresc în România cu proiectul „Voina Wanted”, în sprijinul membrilor Voina care sunt căutaţi, al altor artişti persecutaţi şi al deţinuţilor politici din toată lumea. În premieră în România, Alexei şi Yana vor prezenta o vastă retrospectivă video a Grupului Voina (2007-2011) şi vor interacţiona cu publicul român.

Alexei Plutser-Sarno este artist media în grupul Voina. Născut pe 9 iulie 1962 la Moscova. A absolvit facultatea de filosofie a Universităţii Tartu din Estonia, în 1992. A scris cărti, sute de articole şi a realizat zeci de proiecte artistice. Pe 24 iulie 2006 s-a alăturat grupului Voina, fondat de Oleg Vorotnikov şi Natalia Sokol în 2005. Este autorul conceptelor şi textelor grupului. Scrie blogul pe care sunt prezentate toate acţiunile grupului Voina.
Oleg Vorotnikov
este ideologul şi fondatorul grupului Voina. Născut pe 17 august 1978 la Bereznyaki, Raionul Perm. Nu mai foloseşte bani din 1998. A absolvit facultatea de filosofie a Universitaţii din Moscova în 2003. Fiul lui Oleg şi al Nataliei, Kasper, s-a născut în 2009 şi a participat la toate acţiunile grupului. Oleg va veni incognito la Bucureşti, ilegal, pentru a organiza o nouă actiune.
Întâlnirea cu membrii grupului Voina va avea loc în data de 16 martie 2012, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, începând cu ora 18:00.
SURSA: Critic Atac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s