Eveniment editorial la Timişoara


Marius Cornea – Pictura europeană secolele XV-XX în Muzeul de Artă Timişoara,
Editura Brumar, Timişoara, 2005, 95 pagini,15 lei.

Ca splendid anunţ de iminentă primăvară, un eveniment cultural notabil ne este dăruit de editura Brumar, prin excelenta punere în operă întreprinsă de talentatul muzeograf timişorean Marius Cornea: volumul Pictura Europeană din secolele XV-XX în Muzeul de Artă din Timişoara.

Apărut în condiţii grafice remarcabile, catalogul bilingv (română şi engleză, dar cu pagini importante şi în limba italiană, cele mai multe cu prezenţa traducerii în limba română) însumează 418 pagini, incluzând 20 de reproduceri color şi 476 de reproduceri  în alb-negru, însoţite de un aparat critic alcătuit cu mare acurateţe.

Deloc din întâmplare, semnează cuvinte de salut numeroase personalităţi române şi italiene a căror mărturie conferă un spor de interes acestei întreprinderi ce tezaurizează o enormă cantitate de competenţă şi nobilă tenacitate. Îi enumerăm pe prof. univ. dr. Marcel Tolcea, directorul însemnatei instituţii culturale ce posedă operele catalogate de Marius Cornea, dr. Monica Joiţa, director Ad interim (statut aproape eternizat şi care – bizar, după opinia noastră! – încă n-a fost validat ca funcţie deplină, garant fiind merituoasa activitate a doamnei Joiţa, dar nepătrunse sunt cărările Domnului, iar cu atât mai întortocheate sunt cele birocratice), dr. Marco Ricomini, dr. Sara Martinetti, dr. Ugo Feraci, muzeograf Elena Miklosik.

Cartea dedică 200 de pagini tablourilor şi miniaturilor din şcolile italiene, flamande, olandeze, belgiene, germane, austriece, maghiare, franceze, ca şi unor şcoli mai puţin prezente în muzeul timişorean citat mai sus chineză, rusă, poloneză etc.
Valoarea lucrării lui Marius Cornea depăşeşte substanţial simpla sferă de interes a iubitorului de artă, constituindu-se într-un bun ambasador al Cetăţii florilor, în aspiraţia noastră de a o vedea ridicată la rang de capitală culturală europeană, într-un orizont temporal acceptabil. Prezenţa la studii în universităţile Timişoarei a sute de tineri de pe diverse continente sporeşte şansele noastre, cu condiţia includerii acestor tineri în circuitul iminent de evenimente vizând lansarea volumului, la Muzeul de Artă, în 7 martie, şi căreia îi va fi dedicată şi serata Dante Alighieri din luna lui mărţişor.
(prof. univ. dr. Viorica Bălteanu)
SURSA: Ora de Timiş.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s