Gravura lui Nevinson în licitaţie la Londra


Aproape 60.000 € pentru o gravură din Primul Război Mondial

Opera „Doctorul” datează din 1916, când Nevinson se afla în culmea carierei sale artistice şi încerca pentru prima dată gravura. Aceasta înfăţişează un soldat fiind tratat de o rană la cap într-un spital de campanie, în timp ce camarazi bandajaţi ocupă fundalul. Gravurile din această perioadă timpurie au devenit cele mai căutate, fiind totodată cele mai rare din opera grafică a lui Nevison. Opera a atras numeroase oferte şi a fost adjudecată în final cu 59.100 €.

O copie a acestei lucrări se află la British Museum, iar o pictură în ulei, din acelaşi an, ilustrând aceeaşi scenă, este expusă la Muzeul Imperial al Războiului din Londra.
Specialistul Bonhams, Tanya Grigoroglou, spunea: „Este o imagine foarte puternică, ce capturează energia şi cruzimea războiului. Realităţile conflictului sunt reprezentate cu asprime, fără vreo iluzie sentimentală despre gloria războiului. Gravurile lui Nevinson pot fi comparate, în ceea ce priveşte impactul lor, cu operele poeţilor din Primul Război Mondial, care exprimau emoţii similare în versuri.”

Christopher Richard Wynne Nevinson (13 august 1889 – 7 octombrie 1946), pictor englez care şi-a început studiile de artă la St John Wood, Londra, în anul 1908. În 1912 devine student la Slade School of Art din Londra, fiind înfluenţat de impresionism şi creatiile lui Sandro Botticelli. Se înscrie la Academia Julian, adoptând o manieră de lucru Modernistă, implicându-se în dezvoltarea curentului Futurist. Participă în Primul Război Mondial, în cadrul trupelor Crucii Roşii, unde realizează o serie de gravuri care redau realitatea dură, aspră şi întunecată a conflictului militar, folosind tehnici specifice curentului Futurist.
SURSA: Artdaily via Artmark

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s