Artă şi măiestrie în China


Umbrele, evantaie şi broderii
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Ambasada Republicii Populare Chineze în România şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, în parteneriat cu Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, vă invită luni, 27 februarie 2012, la ora 14.30, la vernisajul expoziţiei „Artă şi măiestrie în China – umbrele, evantaie şi broderii”.
În cadrul vernisajului de la MCDR este invitat ambasatorul R.P. Chineze în România şi va avea loc un recital al orchestrei de cameră „Armonia”.
Vă prezentăm câteva imagini, în avanpremieră, din cadrul expoziţiei de la MCDR.

Această prezentare necesită JavaScript.

Expoziţia prezentă publicului, pentru o perioadă de trei săptămâni, piese de patrimoniu, o colecţie reprezentativă care ilustrează meşteşugul realizării evantaielor şi umbrelelor de Hangzhou, componentă importantă a culturii tradiţionale chineze, şi o serie de broderii din mătase.

„Cele mai populare evantaie sunt cele pliabile, iar Hangzhou este faimos pentru producţia evantaielor de acest tip. Stinghiile evantaielor pliabile din Hanghzou sunt de obicei confecţionate din materiale preţioase, binecunoscutele evantaie negre de hârtie, cu lemn de santal şi din os, se numără printre cele mai frumoase lucrări de artă.
Umbrelele din Hangzhou, care combină practicul cu valorile artistice, ocupă un loc special în arta populară chinezească. Spiţele umbrelei sunt făcute din bambusul cel mai fin aşa încât, atunci când este închisă, această elegantă umbrelă arată ca un bambus. Acoperişul umbrelei este de obicei confecţionat din hârtie, dantelă sau mătase.
Broderia a fost vreme îndelungată una dintre cele mai importante faţete ale artei populare şi a meşteşugurilor din China. Deşi a fost practicată în toată ţara cele mai faimoase lucrări provin din oraşul Suzhou şi din provincia Changsha. Broderia ca artă populară are caracteristici distincte corespunzătoare fiecărei localităţi în care a fost creată”. (Text preluat din prezentarea expoziţiei Artă şi măiestrie în China la MŢR)
Expoziţia a fost prezentată publicului la Muzeul Ţăranului Român în Bucureşti şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu.

Un comentariu la “Artă şi măiestrie în China

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s