Oradea intră în Reţeaua oraşelor Art Nouveau


În 1999, la iniţiativa Departamentului de Monumente şi Situri a Regiunii Bruxelles, mai multe organizaţii din oraşele europene cu un bogat patrimoniu Art Nouveau, precum Helsinki, Barcelona, Glasgow, Viena şi Budapesta, au decis să se unească într-o primă reţea europeană de cooperare, de cercetare, conservare şi dezvoltare a monumentelor Art Nouveau. Începând din februarie 2012, Oradea se alătură prestigioasei liste a orașelor din circuitul internațional Art Nouveau.

Oradea, Pasajul Vulturului; Foto: Urbanlegend

Art Nouveau s-a născut în 1893, când Victor Horta a introdus fierul forjat în casele burghezilor din Bruxelles. Materialele industriale i-au permis să facă spaţiile să respire, permitând aerului şi luminii să circule. Alegând curbele abstracte ca decor, el a putut să exprime natura maleabilă a metalului, a cărui compoziţie variată a oferit tema decorativă pentru picturile murale şi mozaicuri. Horta a creeat astfel un univers fecund, în care liniile exprimau vitalitate, puterea creşterii vegetale.

Oradea, Foto: Aesteticum.com

Natura a fost una dintre sursele fundamentale pentru Art Nouveau: teoreticieni precum Eugène Grasset în lucrarea sa „La plante et ses applications ornementales” a arătat cum motivele împrumutate din natură pot fi folosite într-un mod logic. Redescoperirea artei japoneze la finalul secolului al XIX-lea a condus la o nouă perspectivă care avea să admire frumuseţea unui val, a unui motiv de le kimono sau a liniei gâtului unei curtezane. Fluiditatea liniilor, compoziţiile asimetrice fără perspectivă geometrică şi umbrele delicate de culoare alcătuiau un nou volcabular ornamental, eliberat de istoricism, de marele carnaval al stilurilor care predomina în secolul al XIX-lea.
Citiţi mai multe pe site-ul Réseau Art Nouveau Network
SURSA: Oradea.ro; StyleReport.ro via Artmark

Un comentariu la “Oradea intră în Reţeaua oraşelor Art Nouveau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s