Întâlnire cu femeile misterioase ale lui Andrei Budescu


Galeria de artă „Forma” din Deva, în „Luna Fotografiei din România”, care debutează astăzi, 26 ianuarie 2012, propune publicului o inedită expoziţie de fotografie aparţinând artistului clujean Andrei Budescu.

Andrei Budescu este un reprezentant al tinerei genaraţii de artişti fotografi. S-a născut la Iaşi, pe data de 1 ianuarie 1982 şi a absolvit, în 2005, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, secţia Fotografie – Video – Procesare Computerizată a Imaginii. Andrei lucrează în prezent ca preparator universitar la UAD Cluj. Dintre expoziţiile personale ale artistului amintim: „Visătorii”, „Portrete” şi „Maroc: Jurnal secvenţial”.
Expoziţia de la Galeria „Forma”, intitulată „Eikon”, prezintă o serie de portrete feminine care „transcend calitatea de simplă efigie fotografică, devenind ambasade ale profunzimii reperelor de identitate ale personajului”, spune conf. univ. dr. Ştefan Dorel Găină la vernisajul expoziţiei.

Imaginile lui Andrei Budescu reprezintă un discurs grav, frumos şi elegant, situat între reperele de întrebare şi răspuns, între artă şi tehnică şi, nu în ultimul rând, între nou şi vechi. Este vorba despre portretul feminin modern transpus prin tehnica veche a tehnicii fotografiei în alb-negru. „Fotografia s-a născut în alb şi negru. Găsesc în alb-negru nuanţele care mă reprezintă. Asta nu înseamnă că fotografia color nu este spectaculoasă, dar eu mă regăsesc în această tehnică, în simplitatea ei”, îmi spune Andrei Budescu. Cu toate acestea simplitatea imaginii ascunde o alchimie complexă, o măiestreie a stăpânirii procedeelor chimice şi optice ale proceselor fotografice ce se bazează pe proprietăţile cristalelor de argint.


L-am întrebat pe Andrei Budescu despre tehnica pe care o foloseşte. „Totul este obţinut manual, nimic nu este procesat. Folosesc o placă de sticlă emulsionată pusă într-un aparat vechi. Cei de vârsta noastră îşi amintesc cum şi-au făcut prima poză de buletin. Aparatul pe care îl folosesc este unul cu burduf, Globica, un aparat de studio foarte mare care este, cred, din RDG, de dinainte de a cădea Zidul Berlinului”, îmi explică Andrei Budescu.

Andrei angajează prin seria portretelor expuse ecuaţia unei realităţi sobre în care măiestria fotografică şi deschiderea conceptuală se întâlnesc cu libertatea gestului artistic. Experimentul asupra imaginii, printr-o rafinată investigaţie, transformă figura umană esenţializând-o cu scopul de a focusa privirea pe structură şi relaţia detaliului cu întrega suprafaţă plastică. Fotografiile lui Andrei Budescu sunt experimente actuale din domeniul artelor vizuale care caută expresivitatea fotografiei vechi, punând în valoare raportul dintre tradiţie şi modern.

Ca o ultimă curiozitate l-am întrebat pe Andrei Budescu de ce toate portretele lui sunt de femei? „Este o întâlnire misterioasă între nou şi vechi, o zonă insuficient cercetată, iar femeile sunt misterioase”, conchide Andrei Budescu.
Fotografiile lui Andrei Budescu pot fi admirate până pe data de 9 februarie 2012.
(Grigore Roibu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s