Koutalaki Ski Village în Laponia


Un nou proiect semnat de BIG

Suntem deja cu gândul la iarna lui 2012 când pe harta pasionaţilor de sporturi de iarnă, dar şi de arhitectură contemporană se va adăuga o nouă destinaţie: BIG (Bjarke Ingels Group) au câştigat un concurs pentru realizarea unui complex la cele mai înalte standarde în zona Koutalaki – staţiunea Levi din Finlanda.

Proiectul, care va ocupa o suprafaţă estimată de 47.000 mp, se înscrie într-o iniţiativă amplă de revitalizare a staţiunii şi va include spaţii de cazare, precum şi o gamă largă de servicii adresate schiorilor.
Propunerea BIG, elaborată de o echipă din care a făcut parte şi arhitectul român Lucian Racoviţan, a fost selectată pentru modul curajos, ambiţios în care abordează relaţia cu tradiţia, generând experienţe unice.

Contextul este oferit de centrul de schi existent, amplasat pe o pantă lină, iar noua structură este gândită ca o extensie a zonei construite din Koutalaki. Ansamblul va funcţiona ca o staţiune-în-staţiune, graţie unei reţele de alei ce favorizează accesul pietonilor şi al schiorilor.

Arhitecţii au conceput o serie de volume care se dezvoltă radial, fiecare „rază” terminându-se într-un corp de sine stătător, cu acces uşor pe acoperiş, fapt care le permite schiorilor să coboare în orice direcţie. La rândul lor, acoperişurile în valuri reprezintă o continuare, la nivel vizual, a formelor ce definesc peisajul înconjurător.

Cele patru clădiri sunt grupate în jurul unei pieţe centrale, creând un nou spaţiu public, la adăpost de vânt, dar primitor şi deschis spre cadrul natural. Aici poate fi amenajat un patinoar sau pot fi organizate mai multe tipuri de evenimente. De asemenea, piaţa este înconjurată de un spaţiu-manşon, unde clădirile găzduiesc o serie de baruri şi cafenele.

Gândită ca o extensie a topografiei naturale, nicidecum ca o inserţie arbitrară, Koutalaki Ski Village este un munte artificial, un hibrid ce combină atmosfera de staţiune cu cea de sat, creând un contrast plăcut între caracterul intim al arhitecturii şi peisajul maiestuos. (Anca Rotar)
Arhitecţi
: Bjarke Ingels, Jakob Lange
Responsabil de proiect: Hanna Johansson
Echipa: David Tao, Erik de Haan, Jeff Mikolajewski, Jesper Victor Henriksson, Lucian Racovitan, Maren Allen
www.big.dk
SURSA: iglooblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s