Draga Irina Popa a încetat din viaţă


Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi, anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a artistei Draga Irina Popa.

Moartea e primul mister care tulbură adânc conştiinţa umană.”
(M. Eliade)

Draga Irina Popa s-a născut în 1965, la Iaşi. A absolvit Academia de Arte din Iaşi la clasa profesorului Dan Hatmanu. Stimulată de ideile de largă respiraţie ale maestrului său, şi-a găsit o cale proprie de exprimare, sfidând deseori monotonia reproducerii florilor sau peisajele fade. Din 1996 este membru a Uniunii Artiştilor Plastici, iar din 1999 membru a Fundaţiei „AXart” şi al Asociaţiei Internaţionale a Scriitorilor şi Oamenilor de artă Români „LiterArt-XXI”.

Vreau să vă spun că „Marea trecere”, departe de a însemna împăcarea cu soarta, înseamnă, totuşi, părăsirea pragului vieţii şi trecerea în eternitate. Existenţa implică permanent trecerea unor PRAGURI: pragul zilei şi al nopţii, pragul anotimpurilor, pragul anului, pragul naşterii, al adolescenţei sau al vârstei adulte, pragul bătrâneţii, pragul morţii şi pragul vieţii de după moarte, pentru cei ce cred în ea.
Trecerea pragului semnifică pătrunderea într-o lume nouă, iar pragul devine în acelaşi timp hotarul, graniţa care distinge şi opune două lumi, dar, în mod paradoxal, şi locul în care aceste lumi comunică, locul care face posibilă trecerea din lumea profană în cea sacră (
)
Pentru mine arta este un mod de a–mi manifesta continuu pasiunea pentru viaţa, bucuria de a medita la întrebările esenţiale care au frământat de mii de ani minţile oamenilor, de a-mi fi propriul maestru pe drumul spiritual
”.
(Draga Irina Popa).

Ceremonia de înmormântare a artistei Draga Irina Popa va avea loc, marţi, 20 ianuarie 2011, ora 12.30, la Biserica „Petru şi Pavel” din Iaşi.
Dumnezeu s-o odihnească!

2 comentarii la “Draga Irina Popa a încetat din viaţă

 1. Pacat ca „marea trecere” o fac in ultima vreme cei tineri, care nu au apucat sa-si raspunda la prea multe intrebari… Imi pare rau de Draga, e prea putin spus, in momente din astea nici nu gasesti cuvintele potrivite care sa exprime ce simti.
  Draga era „altceva”, ceva ce voia sa se apropie de perfectiune in tot.
  As vrea sa cred ca acolo a gasit , va gasi ceea ce a cautat mereu, o perfectiune vazuta de ea in alb si negru.
  Mihaela

 2. Ce tarziu aflu de aceasta inmarmuritoare veste… Nu-mi vine sa cred ca e posibil…
  Atata sensibilitate si profunzime in sufletul scumpei noastre Draga Popa, atata entuziasm creator pe un drum nou, atata altruism si daruire, si-atata frumusete celesta, ca misterele de nepatruns pentru lume, incepusera sa fie materialul ei didactic …
  Sa ai parte de Lumina vesniciei si-a pacii eterne Suflet minunat.
  Condoleante sufletelor pe care le-ai iubit, parintilor, sotului – distinsului artist tarpestean , Damian Popa.

  Constanta Apetroaie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s