Arta contemporană românească la Zürich


„Just Another Brick in the Wall”, în Elveţia

Institutul Cultural Român din Berlin organizează pentru prima data în Elveţia, la galeria „Barbara Seiler” din Zürich, un important proiect expoziţional „Just Another Brick in the Wall”.

Titlul trimite la cunoscuta piesă a formaţiei Pink Floyd, dar şi la Zidul Berlinului şi la ideea de schimbare radicală a unui sistem politic, cu urmările pe care le aduce o astfel de schimbare în viaţa artiştilor şi a sistemului cultural. Expoziţia, dublată de o dezbatere cu câteva dintre cele mai reprezentative centre de artă contemporană din România, explorează responsabilitatea individuală a artiştilor vizavi de sistemul politic. Printre artiştii expuşi se numără Rudolf Bone şi Lia Perjovschi.

Expoziţia are loc între 8 decembrie 2011 şi 7 ianuarie 2012 la Galeria „Barbara Seiler”, cunoscută pentru promovarea artiştilor experimentali, promovaţi frecvent şi prin participarea la târgurile internaţionale de artă de la Rotterdam şi Zürich.

Curatorul expoziţiei, Olga Ştefan, promite o expoziţie dinamică cu lucrări, instalaţii, performance, proiecţii video şi elemente de documentare ale unor centre de artă contemporană şi galerii: grupul H’Arta (Maria Crista, Rodica Tache şi Anca Gyémánt), Centrul pe Analiza Artei (CAA), Paradis Garaj (Ştefan Tiron şi Claudiu Cobilanschi), Club Electroputere, Biroul Melodramatic (Irina Popa şi Alina Gheorghe), Centrul de Introspecţie Vizuală (Alina Şerban), Galeria Plan B, care vor sintetiza conceptele de „alternative” şi „mainstream” de pe scena de artă românească.

Pe 9 decembrie va avea loc o dezbatere despre situaţia scenei artistice din România în contextul socio-economic actual. Se vor pune în discuţie strategii de dezvoltare şi recuperare ale decalajului artistic şi cultural faţă de celelalte ţări din Europa. La dezbaterea moderată de Olga Ştefan vor participa: Alina Şerban (Centrul de Introspecţie Vizuală), Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu (Club Electroputere), Mihai Pop (Galeria Plan B) şi Esther Eppstein, fondatoarea „Message salon”, cel mai vechi spaţiu artistic alternativ din Zürich. (Magdalena Popa Buluc)
Citiţi tot articolul: Arta şi literatură română între Paris şi Zürich pe Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s