artavizuala21 – un an de existenţă


 Blogul artavizuala21 împlineşte un an de existenţă

Cu un an în urmă, pe data de 19 noiembrie 2010, am postat primul articol – Despre blog , un început timid prin care îmi exprimam dorinţa de a scrie articole legate de artele vizuale. Cu timpul am trasat liniile generale ale domeniilor de care se ocupă blogul şi „echipa” s-a mărit. Câţiva prieteni s-au alăturat propunerii mele. Cultura, ca întreg, dar şi elementele ei componente, reprezintă un domeniu complex. Fascinaţia pe care arta o exercită sau indiferenţa demagogică pe care o trezeşte este inepuizabilă, constituind una dintre cele mai importante forţe de coagulare şi formare atât a vieţii interioare, cât şi a celei sociale. Artistul plastic, ca orice creator, poartă un dialog intens cu lumea. Un dialog cu prezentul, dar şi cu trecutul ei, cu ceea ce îl atrage pentru a-şi rafina aspiraţiile subiective, dar şi cu ceea ce îi provoacă repulsie sau revoltă.

 În rubricile blogului (împărţite pe categorii) am încercat să tratăm subiecte din diverse domenii ale artelor vizuale, pentru a declanşa discuţii despre ceea ce se întâmplă în arta contemporană. La un moment dat, un prieten îmi scria că prin anumite teme abordate încercăm să culturalizăm masele. Nu găsesc nimic rău în asta! Atât eu, cât şi cei doi colegi, colaboratori permanenţi, suntem profesori în domeniul artelor vizuale. Pe parcursul acestui an ni s-au alăturat alţi colaboratori care ne-au trimis diverse materiale şi cărora le mulţumesc. Pentru a cuprinde o arie cât mai largă de analiză a fenomenului artistic contemporan am preluat articole, pe care le-am considerat interesante, fiind scrise în „spiritul” blogului, din ziare, publicaţii şi de pe alte bloguri.
Cu această ocazie le mulţumesc tuturor celor care scriu despre artele plastice. În prezent există puţine publicaţii în România care dedică spaţiu artelor vizuale, rubrica fiind una trecută la categoria „Timp liber”. Fără a avea pretenţia de a fi în topul publicaţiilor de succes vom continua, datorită dumneavoastră care ne citiţi, blogul fiind într-o continuă creştere a numărului de vizitatori de la o zi la alta. Vă vom informa şi vă vom prezenta părerile noastre despre ceea ce astăzi numim o perfecţionare a mijloacelor estetice, fără a avea pretenţia că deţinem codul receptării acestora. Vă vom prezenta diverse evenimente artistice, poate în viziunea unora considerate marginale, dar este felul nostru de a vedea lucrurile. V-am prezentat articole scrise de personalităţi în domeniul criticii de artă, cărora le mulţumesc pe această cale, materiale apărute în diverse publicaţii de specialitate. Munca criticilor şi istoricilor de artă este pusă în slujba a ceea ce putem numi limitarea decalajului apărut între mijloacele de expresie artistică şi public. Artistul, alături de istoric şi critic, participă la crearea lumii artei. Maniera discursurilor ţine cont de opera artistică existentă, de gesturile artiştilor şi condiţiile economice ale unei naţiuni. Democratizarea vizualului a pus sub semnul întrebării valoarea. Limbajul estetic al artelor din prezent se schimbă o dată cu societatea. Istoricul de artă dr. Gheorghe Arion, care mi-a fost profesor, spunea că trebuie depăşită maniera de a caracteriza o producţie artistică prin intermediul expresiei „ce lucrare frumoasă!”, o expresie care nu spune nimic despre o lucrare, anulând tocmai ceea ce creaţia vrea să transmită publicului.
Nu ne-am propus să rivalizam cu alte site-uri, e drept puţine la număr şi nu considerăm că suntem într-o competiţie cu alte publicaţii, ci dorim ca opiniile prezentate să vină în completarea a ceea ce presupune analiza fenomenului plastic contemporan.
Vă mulţumesc, nu în ultimul rând, vouă celor care ne citiţi şi care ne-aţi obligat, într-un fel, să continuăm. (Grigore Roibu)

Un comentariu la “artavizuala21 – un an de existenţă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s