De la dagherotip, la Photoshop!


Louis Daguerre

Din istoria fotografiei

Google îşi schimbă logo-ul, astăzi 18 noiembrie 2011, alegând un personaj mai puţin cunoscut pentru a fi aniversat. Este vorba despre Louis Daguerre, la 224 de ani de la naşterea sa.

Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franţa), este considerat părintele fotografiei, prin invenţia sa numită daghereotipie. Era un artist plastic, mai precis întâi decorator de teatru, apoi pictor de decoruri. Executa decoruri remarcabile pentru Operă şi sala Aladin din Paris.

La începuturile fotografiei, expunerea unei poze dura aproximativ o zi. Noua tehnologie a devenit populară atunci când materialele fotosensibile îmbunătăţite au permis realizarea instantaneelor.
Una dintre cele mai importante realizări fotografice a fost în timpul Războiului Civil American. Deşi din cauza oamenilor aflaţi în mişcare scenele de război nu au putut fi capturate întocmai, acestea au putut fi reconstruite după eveniment.
Deşi dagherotipia nu a putut capta imagini în mişcare, potenţialul acestei tehnici a reprezentat tehnologia pe baza căreia s-a dezvoltat mai târziu fotografia.
Prima fotografie a fost realizată în anul 1826 de către fizicianul francez de provincie Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833), care a folosit o placă de cositor acoperită cu un strat de bitum introdusă într-o cameră obscură. Expunerea a durat opt ore, obţinând o imagine a naturii asemănătoare cu ceea ce numim astăzi reproducere a naturii prin intermediul fotografiei (celebra imagine a unei curţi interioare). Niepce a murit în 1833, dar invenţia sa a fost recuperată de către Jacques Mandé Daguerre. Asociatul lui Nicéphore, Daguerre a rezolvat problema expunerii folosind proprietăţile tincturii şi iodurii de argint şi ai vaporilor de mercur care sunt mult mai sensibili decât bitumul. De aceea, data oficială a invenţiei fotografiei este 1839, când Daguerre a prezentat invenţia numită de el „daghereotip”, care este o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niépce, proprietar al invenţiei devenind statul francez.

Graţie daghereotipiei se obţine o matriţă a mediului pe o placă metalică tratată cu o substanţă fotosensibilă, după o expunere de 8 ore (când cerul este complet senin). Copierea se făcea prin presarea matriţei pe suportul de hârtie, ca şi la orice tipărire a ziarelor.
Această expunere lentă aduce cu sine câteva probleme: străzile Parisului, chiar şi la o oră de vârf, apar în întregime goale. Tehnica va avansa însă rapid, noua invenţie făcând să apară şi o nouă meserie, aceea de fotograf, căutată în special de ziarele vremii.
Citiţi pe aceeaşi temă: Universul din umbra obiectivului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s