A murit Adriana Jebeleanu


Artista Ariana Jebeleanu s-a stins din viața în SUA, la numai 35 de ani.

Adriana Jebeleanu (1975 – 2011) a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Victor Ciato. A creat la Cluj şi Modena, Italia.
Debutul expoziţional al artistei datează din perioada formaţiei sale universitare, când a participat la o serie de manifestări studenteşti de anvergură, organizate la Timişoara şi Cluj-Napoca.

După câţiva ani de activitate de art director în publicitate, Adriana Jebeleanu s-a concentrat asupra picturii, domeniu în care a realizat performanţe notabile, evidenţiate prin participarea sa în expoziţii colective şi personale din România şi Italia. A expus la Muzeul de Artă din Cluj, la Galeria 42 din Modena, la Galerie Binz & Kraemer din Köln (DE) şi la KABE Contemporary din Miami (US).
Abordând o temă dramatică, de mare actualitate în lume, dintr-o perspectivă personală, impregnată de un feminism subtil autoironic, Adriana Jebeleanu supune motivele obsedante ale acestei perioade a creaţiei sale, cum ar fi de exemplu vehicole grele, tancuri, avioane, elicoptere şi vapoare, unei trăiri de impresionantă forţă şi vigoare. Formele puternice, monumentale, sunt construite cu o mare libertate a gestului prin intermediul desenului impetuos şi al culorilor intense.

Apariţia artistei într-un catalog (cu 32 de pictori români), editat acum câţiva ani, a fost momentul lansării artistice pe plan internaţional. Adriana Jebeleanu este interesată de demitizare. Inamicul ei este consumismul, reprezentat de imaginile iconice care însoţesc discursul mediatic. Noile lucrări se înscriu într-o linie de forţă, cu unele reflexe iconoclaste. Concesia sau duioşia sunt excluse din pattern-ul său compoziţional. Într-o societate „dogeatdog”, în care ura naşte mai multă ură, iar violenţa fierbe adesea sub aspectul celor mai mărunte întâmplări cotidiene, artista îşi propune prin folosirea imaginilor să scoată în evidenţă latura obscură a persoanlităţii, o latură latentă, dar, în acelaşi timp, violentă, ascunsă într-un ambalaj civilizat, popular şi public.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s