Al Doilea Război Mondial


Prezentat prin fotografii

Cel de-Al Doilea Război Mondial este evenimentul major ce a marcat secolul al XX-lea. Războiul a durat oficial din anul 1939 până în 1945, dar cauzele şi urmările conflictului are ecouri uriaşe până în zilele noastre.

Conflagraţia a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare și mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii care a cuprins întreaga plantetă. Multe persoane au fost grav rănite sau au căpătat infirmități pe viață datorită armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare şi experimentelor militare sau medicale inumane la care au fost supuse.

În timp ce faptele de vitejie şi al descoperiririlor tehnologice inspiră veneraţie, cea mai mare parte a războiului a fost dominată de distrugere şi de o mizerie greu de imaginat. La sfârşitul anilor 1930, populaţia lumii era de aproximativ 2 miliarde de oameni. În mai puţin de un deceniu de război, între Puterile Axei şi cele ale Aliaților, au murit aproximativ 80 de milioane de oameni, militari şi civili. De pe suprafaţa globului a dispărut aproximativ 4% din populaţie. La sfârșitul războiului, milioane de refugiați erau pe drumuri, economia europeană se prăbușise, iar 70% din infrastructura industrială a vechiului continent fusese distrusă.

Fotografiile şi imaginile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sunt terifiante. Ne pun pe gânduri. Ne dezvăluie o pagină a istoriei noaste în care omenirea şi-a distrus proprii semenii. Noi fotografii şi imagini apar pentru a completa tabloul acelor zile prin care a trecut omenirea, zile care nu trebuiesc şterse din memorie, ci prezentate ca un avertisment.
O serie de fotografii a fost publicată pe TheAtlantic.com începând din data de 19 iunie, până pe 30 octombrie 2011, timp de 20 de săptămâni. În această colecţie de 900 de fotografii, grupate în 20 de eseuri, sunt analizate evenimentele din război, persoanele implicate şi efectele conflictului mondial asupra vieţii de zi cu zi. Fotografiile dezvăluie experienţele din viaţa reală a părinţilor, a bunicilor şi străbunicilor noştrii, momente care au modelat lumea pentru a o transforma aşa cum este ea astăzi.

Au fost mii de evenimente care au afectat şi încă afectează milioane de vieţi. Conţinutul materialului fotografic este uneori de o duritate greu de imaginat, însă, cu toate acestea istoria trebuie cunoscută aşa cum a fost ea, doar şi pentru simplul motiv ca aceste greşeli să nu se mai repete.
Mai multe imagini pe http://www.theatlantic.com/infocus/ww2.html
Avertisment
: imagininile prezentate nu sunt ecranate, ele prezentă adevărata imagine a genocidului la care a fost supusă întreaga lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s