Sculptura în alb


Anamaria Şerban

27 octombrie – 15 noiembrie 2011
Curator: Dan Mircea Cipariu
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: joi, 27 octombrie 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti/www.atelier030202.blogspot.com

Efemerul şi întrupările sale sunt pentru Anamaria Şerban spaţii abisale şi interiorizate. Programul Land Art-ului şi al mişcării create de Robert Smithson este asumat, într-o polemică autoreferenţială cu devenirea, până când dependenţa obiectului artistic de context şi de privitor devine un prilej interşanjabil de redescoperire a unghiului de vedere şi a sintaxei vizuale. Pariul pe actul artistic nu este neapărat în detrimentul obiectului artistic, ci este o consecinţă firească a influenţelor naturale (spaţiu şi timp) asupra subiectului şi materialului artistic. Contextul şi interacţiunea publicului cu un concept artistic dau măsura efemerităţii asupra receptării şi valorizării, miza, de altfel, a acestui perfomance.

Anamaria Şerban ştie că nu ştie care este semnul vizual şi spiritual intangibil. Motiv pentru care pentru ea sculptura este un lung şir de ipoteze privind tridimensionalitatea şi punerea ei în spaţiu. Sculptura devine un concept de interferenţă cu arhitectura şi geografia. Aşa cum, pus într-un context, orice om poate avea un rol teatral de impact, şi cele 100 de pietre ale artistei tind să îşi pună în valoare geometria variabilă până când acestea sunt în ochii privitorului expresia stilistică cea mai înaltă. Un subtil joc de-a creatorul şi creaţia sa, cu 100 de pietre neşlefuite, precum neşlefuită este şi intuiţia critică şi artistică a celor ce participă la performance.

În direct, publiculului i se oferă şansa demiurgică a unui creaţii despre cele 100 de pietre ale efemerului. Un efemer înregistrat ca într-un reality show despre căutarea unui punct de sprijin care să (ne) schimbe universul. (Dan Mircea Cipariu)

Anamaria Șerban (n. 1979 la Arad) a absolvit Facultatea de Arte – Universitatea de Vest, Timişoara, promoţia 2002. Artista este Lector Universitar Dr. la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, secţia sculptură.
Participă în numeroase expoziții/simpozioane de sculptură monumentală din ţară şi străinătate (Parcul Saint Cloud – Paris 2007, Artuborg – Timişoara 2003, Larvik – Norvegia 2002, Trienala de Sculptură Monumentală, Chateau d’ Opeye – Belgia 2001 etc). În anul 2001 începe proiectul „100 de pietre”, un șir de sculpturi monumentale amplasate în spațiul public. Este cofondator „Grup 21” (Tineri Artiști Arădeni), director de proiect, curator (alături de Cosmin Florin Moldovan) la „Sculptura azi. 4 discursuri” . Trăieşte şi crează în Arad şi Timişoara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s