Mircea Cantor premiat la Paris


Mircea Cantor a primit premiul Marcel Duchamp

Artistul român Mircea Cantor, care trăieşte şi lucrează la Paris, a obţinut premiul Marcel Duchamp pe 2011, la cea de-a 38-a ediţie a Târgului Internaţional de Artă Contemporană (FIAC).

Distincţia primită de Mircea Cantor în capitala Franţei i-a fost oferită de Asociaţia pentru Distribuţie Internaţională de Artă Franceză pentru lucrarea „Fishing Fly”, o sculpură-instalaţie făcută din harpoane ornate fixate pe avioane realizate din recipiente metalice, fire de nailon, plase pescăreşti şi bambus, anunţă AFP, citată de Mediafax.

Juriul şi-a motivat alegerea explicând că opera lui Mircea Cantor este „densă şi proteiformă, bazată pe fenomene ale societăţii contemporane, cu scopul de a crea reprezentări simbolice”.
Aceste alegorii reale sunt ca o suspensie între real şi imaginar”, a declarat Alfred Pacquement, director al Muzeului Naţional de Artă Modernă al Centrului Pompidou şi preşedinte al juriului.

Laureatul din 2010 a fost artistul Cyprien Gaillard, invitat de Centrul Pompidou să prezinte o expoziţie personală de trei luni, în toamna lui 2012.
Premiul Marcel-Duchamp a fost creat în anul 2000, de Asociaţia pentru Distribuţie Internaţională de Artă Franceză, care grupează 250 de colecţionari de artă contemporană din Franţa.

Născut în 1977, în Oradea, Mircea Cantor locuieşte şi lucrează în Paris şi Cluj. Printre expoziţiile personale recente ale artistului se numără „Ciel Variable” (Frac Champagne-Ardennes, Reims, 2007), „The Title Is the Last Thing” (Philadelphia Museum of Art, 2006) şi „Burn to be Burnt” (GAMEC, Bergamo, 2006). În 2004, Cantor a primit premiul societăţii franceze de mecenat artistic Paul Ricard, acordat anual unui artist considerat cel mai reprezentativ de pe scena artei tinere din Franţa.
În 2008, el a fost nominalizat la premiul Artes Mundi. Artistul este cofondator şi coeditor al revistei Version, înfiinţată în 2001, la Cluj.
SURSA: Mediafax

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s