A murit Richard Hamilton


Fondatorul curentului Pop art

Richard Hamilton, unul dintre fondatorii curentului Pop art a încetat din viaţă, marţi (20.09.2011), la vârsta de 89 de ani, informează Mediafax.

Richard Hamilton a făcut parte dintr-un mic grup de artişti independenţi care au folosit în anii ’50 cultura urbană modernă ca sursă de inspiraţie şi au contribuit la apariţia curentului Pop art britanic.
În Anglia, apariția Pop art-ului este legată de „Independent Group”, din care au făcut parte Richard Hamilton și Eduardo Paolozzi, Reyner Banham (istoric și critic de artă), Peter Smithson (arhitect) și fotograful Henderson. În cadrul expoziţiei  intitulată „This is Tomorrow”, de la „Whitechapel Art Gallery” (1956), se profilează temele fundamentale ale Pop art-ului, teme desprinse din viața cotidiană în care reclama, producția în serie și mijloacele de informare sunt considerate principalele direcții ale curentului.

Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Hamilton este un colaj, realizat în anul 1956, care prezintă un bărbat ce pozează într-un apartament, lucrare intitulată „Just What Is It That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing?
Lucrarea înfăţişează un interior modern unde este prezentată o pereche stereotipă, un culturist care ține în mână o acadea uriașă, pe care obsevăm inscripția „pop”, și o stripteuză pe o canapea. În acest colaj se regăsesc punctele de interes tipice artei pop: elemente ce ţin de tehnica vremii (magnetofonul şi aspiratorul), reclama, aluziile la sfera sexuală, atracția către sereotipuri, săli de spectacole şi benzi desenate, totul într-o atmosferă specifică din care nu lipsește umorul rezultat din amestecul de genuri și specii. Lucrarea este considerată de actualii istorici de artă drept una dintre primele opere din curentul Pop art. Colajul are mai multe versiuni şi titlul copiază o reclamă celebră din acea epocă.
Richard Hamilton este cel care a realizat coperta celebrului „album alb” al trupei The Beatles, din 1968. Acesta este singurul disc din cariera celebrei trupe britanice care nu îi are pe copertă pe cei patru muzicieni, coperta fiind complet albă.
Hamilton este cunoscut şi pentru câteva opere politice, cum este, de exemplu, „Shock and Awe” (2007-2008), care l-a adus pe scenă în costum de cowboy pe fostul premier laburist Tony Blair, după decizia acestuia de a participa alături de americani la atacarea Irakului în anul 2003.

Născut în 1922 la Londra, Richard Hamilton şi-a întrerupt studiile în domeniul artistic, fiind nevoit să lucreze de la o vârstă fragedă, la început ca desenator tehnic. Se înscrie la cursurile serale la celebra St. Martin’s School of Art, iar apoi la Royal Academy. Artistul britanic a avut succes de la începutul carierei artistice graţie picturilor, colajelor şi sculpturilor sale în care ironiza simbolurile societăţii de consum.
Hamilton lucra în ultimele luni la o retrospectivă majoră a operei sale, ce urma să fie expusă la Los Angeles, Philadelphia, Londra şi Madrid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s