8 House. Reinventarea locuirii colective


Proiect nominalizat la WAF 2011, categoria HOUSING.

Mulţi arhitecţi nu ar considera prea atrăgătoare propunerea de a construi locuinţe la capătul oraşului, chiar acolo unde începe câmpul. Bjarke Ingels nu se numără însă printre cei mulţi. A acceptat cea de-a treia propunere de colaborare a investitorilor Hopfner Partners ca pe o provocare şi, prin procesele „alchimice” BIG, pendulând între rigurozitate şi ludic, a creat un complex multifuncţional dinamic şi provocator, în ciuda dimensiunii sale impresionante – 61 000 mp (este în acest moment cel mai mare proiect imobiliar din Danemarca).

Proiect: BIG – Bjarke Ingels Group
Colaboratori: Hoepfner Partners, Moe & Brodsgaard, KLAR
Arhitect principal: Bjarke Ingels
Lider de proiect: Ole Elkjaer Larsen, Henrick Poulsen
Arhitect responsabil de proiect: Thomas Christoffersen
Manager de proiect: Henrik Lund
Echipa de proiect: Finn Nørkjær, Dennis Rasmussen, Rune Hansen, Agustin Perez Torres, Annette Jensen, Carolien Schippers, Caroline Vogelius Wiener, Claus Tversted, David Duffus, Hans Larsen, Jan Magasanik, Jakob Lange, Jakob Monefeldt, Jeppe Marling Kiib, Joost Van Nes, Kasia Brzusnian, Kasper Broendum Larsen, Louise Heboell, Maria Sole Bravo, Ole Nannberg, Pablo Labra, Pernille Uglvig Jessen, Peter Rieff, Peter Voigt Albertsen, Rasmus Kragh Bjerregaard, Richard Howis, Soeren Lambertsen, Eduardo Perez, Ondrej Tichy, Sara Sosio, Karsten Hammer Hansen, Christer Nesvik, Soeren Peter Kristensen
Client: St. Frederikslund Holding
Perioada de execuţie: 2008-2010

Deşi mult prea utilizat, dar în ton cu pasiunea pentru comics a arhitectului danez – un alt fel de star-architect –, mottoul „Think outside the box” i se potriveşte de minune. Iar în cazul proiectelor sale de locuinţe, poate fi chiar interpretat literal: nemulţumit de sărăcăcioasele repetări ale principiilor moderniste, care au generat milioane de „cutii de locuit”, Bjarke Ingels şi-a propus să reinventeze acest tip de funcţiune, mixând elemente diverse şi surprinzătoare cu convingerea că viaţa contemporană este mult mai bogată şi implică adesea aspecte contradictorii. Până la urmă, „Yes is more”.

8 House, cel mai recent proiect finalizat, este un exemplu în acest sens: situat la capătul sudic al noului district Ørestad din Copenhaga, cu perspective spectaculoase către canalul Copenhaga şi către zona naturală protejată Kalvebod Faelled, complexul oferă locuinţe pentru persoane de toate vârstele şi cu venituri diferite, birouri, spaţii comerciale şi de relaxare, unite într-o structură dinamică – un cartier urban cu multiple layere, ce creşte pe înălţime, şi unde rezidenţii pot ajunge pe biclicletă până în faţa uşii apartamentului, bucurându-se de sistemul de alei care urmăresc structura clădirii de la parter până pe acoperiş. Statutul de bucureştean ne-ar putea duce cu gândul către vreo comunitate închisă a la Pipera, dar nu este cazul aici; deşi încă în dezvoltare, zona Ørestad este traversată de o linie modernă de metrou, care le asigură locuitorilor săi deplasarea rapidă din şi înspre centrul oraşului. Acest amestec de linişte suburbană şi de energie urbană se resimte şi în spaţiile propriu-zise de locuit: „casele înşiruite”, cu mini-grădină, destinate familiilor moderne, apartamentele concepute în special pentru cupluri şi pentru persoane singure şi penthouse-urile cu perspective minunate, pentru cei care vor să trăiască viaţa la maximum.

Dincolo de calitatea (compartimentării) interioarelor, proiectul se remarcă mai ales prin modul în care sunt configurate spaţiile exterioare. Structura de 8 alungit a generat două curţi interioare generoase, separate de un volum de intersecţie în care au fost prevăzute, pe 500 mp, facilităţi comune. Tot în acest punct, clădirea este străpunsă de un pasaj, lat de 9 metri, ce conectează cele două zone din vecinătate: parcul şi zona verde către vest şi canalul către est. În loc să separe în volume compacte funcţiunile complexului – locuire şi comercial –, arhitecţii le-au distribuit pe orizontală, gândind silueta întregii clădiri într-un mod sculptural, la scară mare: apartamentele sunt amplasate în partea de sus, în timp ce funcţiunile comerciale se desfăşoară mai ales la baza construcţiei. O consecinţă importantă este că fiecare a dobândit astfel o identitate mai puternică, păstrând totuşi coerenţa şi unitatea ansamblului.

Cele 475 de locuinţe beneficiază de perspective frumoase, de aer curat şi de soare (în partea sudică, structura coboară până la sol, permiţând o corectă circulaţie a aerului în grădinile interioare şi accesul către restaurantul şi cafeneaua 8 Tallet, pe marginea apei), în timp ce birourile sunt mai aproape de viaţa străzii.


De asemenea, două acoperişuri verzi, cu o pantă pronunţată, acoperă în mod strategic 1 700 mp, cu scopul de a reduce efectul de încălzire, precum şi de a oferi o identitate vizuală proiectului, cu trimitere la câmpurile din apropiere, unde adesea pot fi văzute şi animale.


Avem de-a face cu un proiect puternic, autentic BIG, ce aduce în prim-plan structuri şi abordări inovatoare, împingându-i – sperăm – şi pe alţi arhitecţi către o reconsiderare a locuirii colective.
(Text: Viorica Buică, Foto: Jens Lindhe)
SURSA: iglooblog
Articol publicat în numărul 107 (noiembrie 2010) al revistei igloo.

Citiţi pe aceeaşi temă: Tree Hotel; Ravensbourne College din Londra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s