Typopassage Timişoara


Forţa secretă a literelor

Lansare: 4 august 2011

În primăvara anului 2009 l-am întâlnit pentru prima oara pe designerul vienez Erwin Bauer, amândoi fiind invitați la European Design Conference în Zürich, Elveția (eu ca și speaker iar el să ridice 3 premii). Aproape că nici nu ne-am remarcat prin marea de oameni participantă la eveniment, până în ziua conferinței mele, când după prelegere a fost singurul care a urcat pe scenă să îmi pună cele mai incomode întrebări referitor la proiectul pe care l-am prezentat. A doua întâlnire a fost 3 ore mai târziu în barul hotelului unde eram cazați.

Au trecut mai mult de doi ani de discuții, mailuri, colaborări, întâlniri strânse și aprinse pe diverse proiecte/teme până în aprile 2011, într-o cafenea din Viena, când, în una din discuțiile noastre i-am spus cât de mult apreciez eu proiectul inițiat de el. Era vorba de micromuzeul Typopassage din Museumsquartier. Am început să-i spun de pasiunile mele ascunse vis-à-vis de designul tipografic, ce se mai întamplă prin țară (Grafică fără computer), de proiectul de documentare tipografică Logocity (încă în stadiu de planșetă) și discutând despre astea toate – foarte natural s-a iscat întrebarea: ce ai zice de un muzeu Typopassage în Timișoara?

Hi Visuelle Gestaltung

Mihaela Popa

Fiind o personalitate proactivă dar în același timp precaută, Erwin a propus să dezvoltăm puțin tema și să vedem ce și cum putem face acest lucru posibil. În mai puțin de jumătate de oră am hotărât să pornim cu această idee de francizare culturală și să vedem în ce direcție putem să o ghidăm.

Adnan Vasile

Așa am ajuns curator și organizator al Typopassage Timișoara fără să știu cum să încep și în ce mă bag. Însă lucrurile s-au așezat. În 4 august va fi lansarea. Vor fi prezenți 5 designeri cu 12 lucrări, s-au produs 12 afișaje stradale design-uite custom, s-a schimbat fața unui pasaj întreg, s-au efectuat 4 interviuri, s-a lansat un site … și ca și cum toate acestea nu erau de ajuns, l-am chemat și pe domnul Erwin Bauer în Timișoara să țină speech-ul de deschidere și să ne aducă câteva sute de numere din publicația Typopassage Viena.

Typopassage Viena

Intenția de moment a acestui proiect este de a pune față în față designul de literă autohton cu cel European/internaţional, Typopassage Timișoara devenind un container typografic promovând/selectând cele mai bune lucrări din această branșă la nivel european. Și indiferent de cât de divers va fi conținutul acestui container, va avea tot timpul o temă constantă: pasiunea oamenilor pentru scriere/literă/tipografie, iar acest lucru merită să fie împărtășit și publicului larg.

Automat Typopassage Viena

Typopassage Viena este plasat în curtea Museumsquartier Wien – unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume, cu o suprafață de 60.000 mp și aproape 4 milioane de vizitatori pe an – și scoate din anonimat teme culturale neglijate de publicul larg. Infrastructura de expunere este finanțată de Quartier 21, departamentul dedicat culturii secolului XXI al Museumsquartier, iar biroul de design vienez grafic Bauer Concept & Design a preluat curatorierea și finanțarea catalogului editat cu ocazia fiecărei expoziții.

Alexe Popescu

La fel ca la Viena, pasajul tipografic timișorean este un loc de instruire a ochiului, o școală a vederii.
Lucrările expuse în el sunt conferințe publice despre forța secretă a literelor, despre modul în care informaţii seci și forme fixe se transformă în mesaje inteligibile, despre felul în care decid alții ce anume devine vizibil pentru noi și ne îndrumă percepția. În același timp, pășind în el, devine limpede că lumea literelor, aparent bine sudate în rândurile scrise pe o pagină obișnuită, poate deveni un teren artistic de manevră. (Ovidiu Hrin)

Ovidiu Hrin a lansat atelierul Synopsismedia în iarna anului 2001. Concentrat în principal pe print, Hrin, împreună cu echipa sa, este activ în mai multe domenii ce țin de designul grafic și de comunicarea vizuală. Lucrările atelierului său au fost recunoscute și publicate internațional de nenumărate ori (Muzeul Designului din Zürich, Graphis Gold, European Design Awards, Bienala Goldenbee Moskova etc). Pe lângă activitatea sa de la Synopsis, O.H este invitat ca și lector/conferențiar la numeroase evenimente de profil (European Design Conference (CH), Vienna Design Week, DesignMai (D) etc.)
Mai multe despre programul evenimentului pe site-ul proiectului Typopasage

SURSA: graphicfront.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s