Creatorul lui Zorba ne-a părăsit


Funadaţia culturală Cacoyannis a anunţat dispariţia, astăzi 26 iulie 2011, la spitalul Evangélismos, din Atena, a cineastului grec Mihalis Cacoyannis, în vârstă de 89 de ani.

Reputaţia internaţională a regizorului grec a fost consolidată de filmul care a încântat întreaga lume, şi nu numai o generaţie, „Zorba Grecul”, distins în 1964 cu trei premii Oscar. Adaptare a romanului semnat de Nikos Kazantzakis, pelicula a avut o distribuţie de primă mână: Anthony Quinn, Alan Bates, Irène Papas, Lila Kedrova, coloana sonoră  aparţinându-i unui compozitor celebru, Mikis Theodorakis.
Cu doi ani înainte de „Zorba”, regizorul fusese distins la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună transpunere cinematografică şi Marele Premiu al Comisiei Superioare Tehnice a cinematografului francez pentru „Electra”, după tragedia lui Euripide.

Erudit, cosmopolit, Cacoyannis s-a implicat şi în regia de teatru, punând în scenă la New York „The Devils”, de John Whiting, „Romeo şi Julieta” montat la Paris (1968), un musical american bazat pe „Zorba Grecul”. A regizat de asemenea spectacole de operă: „Boema”, la New York, „La Clemenza di Tito”, la Aix-en-Provence şi „Medeea”, la Atena (1995).
A fost scenarist, autor de versuri. În primii patru ani ai carierei de regizor de film a trecut de la comedie la dramă şi la tragedia antică. Cu studii de actor a debutat în 1947, în rolul Herod din „Salome”, de Oscar Wilde, continuând cu „The Fig Tree”, „Two Dozen Red Roses”, „Convertirea Căpitanului Brassbound” şi „Caligula” de Camus.
A fost un regizor cu un stil remarcabil, cu un simţ al imaginii foarte puternic.
Prezentarea tragediilor antice în peisajul grecesc a fost considerată cea mai importantă realizare a sa. Trimis de familie la Londra să studieze Dreptul, a produs, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, programe în limba greacă pentru BBC, care i-au trezit interesul pentru film. Întors în Grecia în 1953, a făcut primul său film, „Windfall in Athens”.

Anthony Quinn şi Alan Bates în Zorba Grecul

După „Zorba Grecul”, cineastul a realizat mai multe adaptări, cum ar fi „Ziua în care vin peştii” (1967), „Troienele” (1971), „Ifigenia”(1977), „Sweet Country” (1987), „Livada cu vişini” (1999), ultimul film semnat de el în care a jucat Alan Bates. (Victoria Anghelescu)
Citiţi tot articolul în Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s