Ceramica cu scop umanitar a familiei Stephenson


Lutul poartă semnătura omului din
timpuri străvechi

Lutul este asemenea unei semnături pe care omul a lăsat-o imprimată în obiectele pe care le-a făurit. Prin intermediul ceramicii, de-a lungul veacurilor, amprenta personalităţii creative a fost transmisă generaţiilor următoare. Diverse etape ale culturii noastre, poveşti din viaţa umanităţii, vorbesc despre legătura dintre om şi pământ ca fiind una veşnică, o relaţie care a străbătut secole pentru a ne comunica miracolul însufleţirii argilei prin intermediul focului. Prin percepţia asupra celor văzute şi trăite producţiile artistice nu pot fi disociate de termenii conceptuali care au dat naştere unor modele de referinţă pe baza cărora ceramica s-a structurat, în modernism, ca ştiinţă în cadrul şcolilor de învăţământ artistic. Lucrul cu ajutorul lutului a devenit expresia unei activităţi ce este din nou în actualitate pentru artiştii timpurilor noastre, fiind o reflecţie a prezentului care urmează să se proiecteze în viitor.

John Stephenson este artist şi profesor în Ann Arbor, Michigan de peste treizeci şi cinci de ani şi a studiat expresivitatea lutul şi a glazurilor colorate. El şi-a început cariera didactică în domeniul ceramicii la Universitatea din Michigan, în anul 1959, după ce a primit un MAE din partea Academiei de Artă Cranbrook.
John Stephenson este cunoscut acum peste tot în lume. Artistul a expus la nivel naţional şi internaţional încă de la începutul carierei sale. Munca lui este inclusă în colecţiile de la Alfred University, Ohio State University, Muzeul de Artă din Portland, Muzeul de Artă Cranbrook, Eastern Michigan University, Institutul de Artă Detroit, Muzeul de Artă Contemporană din New York City, Muzeul Faenza (Italia), Muzeul de Arte Decorative (Praga), Muzeul Keramion (Germania), Muzeul Benaki (Atena), Ichon World Ceramic Center (Coreea) şi multe alte colecţii private din Statele Unite ale Americii. Angajamentul lui John Stephenson faţă de comunitatea internaţională se manifestă prin realizarea unor „conexiuni” culturale şi artistice între China, Coreea şi Statele Unite. John şi soţia sa Susanne, ceramistă şi ea, ambii fiind membri ai Academiei Internaţionale de Ceramică, aflată la Geneva, au făcut dese călătorii în Asia. Atât John, cât şi Susanne sunt invitaţi în calitatea lor de artist, dar şi cea de dascăl, în multe instituţii unde au participat, şi mai participă regulat, la diverse conferinţe şi workshopuri ca educatori, formatori a tinerei generaţii şi creatori în domeniul ceramicii.

O serie de culori şi texturi realizate cu ajutorul glazurii se dezvăluie, la o privire mai atentă, în spatele formelor tridimensionale ale lui John Stephenson. Spre deosebire de pictură, unde vopselele cu ajutorul pigmenţilor intră în contact direct cu ochiul, imediat după ce culoarea a fost aplicată pe suprafaţă, munca cu ajutorul glazurilor colorate este una laborioasă, care necesită timp, o muncă ce implică cunoaşterea reacţiilor chimice ce se dezvoltă în atmosfera cuptorului cu ajutorul focului. Produsul final apare ca o „surpriză” a combinaţiilor cromatice, încântând privitorul abia după ce obiectele ceramice sunt scoase din cuptor. „În calitate mea de sculptor ceramist mă ocup cu spaţiul plin sau gol, în acelaşi fel în care un compozitor de muzică se ocupă cu tăcerea în absenţa sunetului. Eu mă joc transformând o formă tridimensională în spaţiu. Sunt atras de forma de melc. Melcul vorbeşte despre pământ, spaţiu şi dinamica acestuia. Argila este mijlocul perfect pentru a exprima forma vrăjită din viziunea interioară a minţii[1]”, spune John Stephenson.

Expert în munca cu ajutorul lutului şi a glazurilor colorate, aplicate pe obiecte ceramice, activitatea lui John Stephenson pare una individuală, care se manifestă în cadrul atelierului de creaţie. El caută şi găseşte „o stare plastică prin care lutul poate exprima o viziune interioară”, apoi dă formă argilei, pentru ca în final culoarea să consolideze forma, camuflând suprafeţa şi transformând obiectul în formă tridimensională cu valoare artistică autonomă. Producţiile lui artistice transmit o mare putere şi energie vizuală fiind destinate pentru a fi privite ca un aspect al complexităţii vizual-plastice care exprimă elemente identitare în contextul percepţiei culturale. „Ceramica contemporană este precum un pod care face legătura între pictură şi sculptură”, spune Stephenson. „Acesta invită pictura să ia formă tridimensională. (…) Lutul a fost o semnătură pentru om din cele mai vechi timpuri, furnizându-ne date despre viaţa lui la un anumit moment dat. Lutul, ca material de lucru pentru artiştii de azi, va deveni o reflecţie a timpurilor noastre în viitor”, adaugă John Stephenson.
Atât John, cât şi soţia lui Susanne lucrează în domeniul educaţiei vizuale, ei având statutul de profesor Emerit la Universitatea din Michigan.

Susanne Stephenson este, de asemenea, artist şi educator în Ann Arbor, Michigan, de peste treizeci şi cinci de ani. Ea a început să predea la Eastern Michigan University în anul 1963, la doar câţiva ani după ce a absolvit Academia de Artă Cranbrook. Susanne a expus atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Începutul carierei sale artistice se face  remarcat în critica de specialitate prin două prezenţe expoziţionale la Ceramics National at the Everson Museum. Munca ei artistică este inclusă în colecţiile muzeelor şi galeriilor din toată lumea, cum ar fi, de exemplu, Los Angeles County Museum of Art, Museum of Decorative Arts (Praga), The Everson Museum of Art (Syracuse), American Craft Museum (New York City), Victoria and Albert Museum of Art (Londra, Anglia), The Detroit Institute of Arts, Loket Porcelain Museum (Republica Cehă), Crocker Art Museum, Cranbrook Museum of Art, Downey Museum of Art (Canada), Mint Museum of Craft and Design (North Carolina, SUA), Ariana Musee (Geneva, Elveţia), George R. Gardiner Museum of Ceramic Art (Toronto, Canada), Foshan/ Nanfeng Museum and San Bao Collection (China), International Ceramic Center (Denmarca), Benaki Museum (Atena, Grecia).

Pentru Susanne, piesele din lut apar ca un gest. „Argila este un gest”, spune artista. Calităţile tactil-plastice sunt gesturi fizice care iau naştere după ce pământul a fost înmiuiat în apă, precum în natură şi, apoi, forma prinde viaţă cu ajutorul pigmenţilor, culori care acoperă suprafaţa creând peisaje abstracte în urma contactului cu focul. „Eu nu sunt interesată în crearea unei iluzii a spaţiului. Forma de lut, pentru mine, este un gest care poartă culoarea aplicată. Pentru a obţine toate implicaţiile de gest nu este nevoie de trei dimensiuni. Energia exprimată în fluxul de apă din natură este un exemplu de gest. Pentru a include această idee a peisajului într-un bol sau vază este necesară o înţelegere a gestului. Dacă acest gest l-aş exprima pe o pânză, din punctul meu de vedere, aş apela la o modalitate rigidă care m-ar limita[2]”, spune Susanne Stephenson.

Obiectele ceramice pe care cei doi artişti americani le creează nu sunt doar un gest artistic ca o tendinţă de a continua o veche tradiţie. Arta lor are şi un scop caritabil. Un concept umanitar, utilizat de mulţi artişti, a fost cel de a mobiliza lumea în vederea strângerii unor fonduri pentru combaterea foametei. Şi, care artă era mai potrivită pentru acest lucru, decât ceramica? Ceramica este arta care animă spiritul metaforic a vasului construit din lut. Ea a însufleţit pământul pentru a da viaţă obiectului utilitar. De aproximativ 15 ani, Guild Ann Arbor Potter şi Michigan Ceramica s-au asociat pentru a vinde diverse obiecte ceramice în vederea obţinerii unor venituri pe care le-au donat prin programul SOS Servicii Comunitare. Artista şi educatorea Susanne Stephenson a organizat standul de boluri şi vase pentru această acţiune încă de la începutul ei. Ea a aflat pentru prima dată despre SOS Servicii comunitare prin intermediul studenţilor la Eastern Michigan University şi a fost uimită de multele beneficii oferite unor comunităţi prin intermediul programului umanitar. „Anul trecut programul SOS a servit 5740 de adulţi şi copii care aveau nevoie de asistenţă alimentară”, a declarat Chelsea Clark, coordonatorul programului. „Acest eveniment caritabil ajută oamenii oferind hrană unor membrii ai comunităţii. Susanne este bine privită în comunitate şi prin urmare se bucură de sprijinul multor artişti locali care, în pofida timpurilor dificile economice prin care trecem, continuă să acorde, an după an, evenimentelor caritabile timp şi talentul lor”, conchide Chelsea Clark.(Grigore Roibu)
Mai multe imagini cu lucrări aparţinând celor doi artişti pe www.stephensonceramics.com.


[1] Prezentare Academia Internaţională de Ceramică, Muzeul Ariana, Geneva.
[2]
Prezentare AIC, Geneva, www.aic-iac.org.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s