Noaptea muzeelor


O singură noapte pe an, muzeele din capitală şi din ţară îşi deschid porţile pentru vizitatori.

Mii de muzee din Europa vor participa în noaptea de sâmbată spre duminică (14-15 mai 2011) la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul. Numărul instiţutiilor culturale din România deschise gratuit vizitatorilor este de aproape 40.

În Bucureşti, Noaptea Muzeelor are o amploare deosebită. Vizitatorii pot alege să-şi petreacă noaptea de 14 spre 15 mai, parcurgând atât instituţiile care au tradiţie în sărbătorirea acestui eveniment, cât şi pentru a trece pragul organizaţiilor culturale ce s-au alăturat evenimentului în 2010 sau în acest an, cum ar fi de exemplu Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară Carol I. Unsprezece muzee bucureştene îşi asteaptă vizitatorii în noaptea de 16 spre 17 mai. Vezi programul muzeelor din capitală aici.

Muzeul Naţional de Artă al României şi Green Hours vă aşteaptă pe 14 mai 2011, cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor, să vedeţi, sau să revedeţi, galeriile MNAR şi, apoi, în curtea muzeului va avea loc un concert de jazz, muzică experimentală şi muzică veche.

Noaptea Europeană a Muzeelor se desfaşoară şi în celelalte judeţe ale ţării. Vor fi deschise muzeele din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Goleşti, Gorj, Iaşi, Mureş, Oradea, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Tecuci, Tulcea sau Târgovişte. Noaptea muzeelor la nivel naţional aici.

La Muzeul de Artă din Cluj se poate admira expoziţia „Henri Cartier-Bresson în… Oltenia”. Aceasta va prezenta, într-o suită de 50 de fotografii alb-negru, vizita fotografului francez Henri Cartier-Bresson (1908-2004) în Oltenia, parte din călătoria făcută alături de Martine Franck în Romania, în anul 1975.

La Muzeul de Artă din Braşov, Noaptea Muzeelor începe de la 18.00, iar vizitatorii vor putea vedea expoziţia permanentă a instituţiei, dar şi cea mai recentă expoziţie care aduce în prin plan arta oficială a regimului comunist. De asemenea, vor avea loc demonstraţii de pictură pe sticlă, modelaj, gravură şi desen. Muzeul a mai pregătit un performance susţinut de Ştefan Doru Moscu (ora 20.00).

Cele 13 brăţări dacice de aur recuperate până în prezent de statul român vor fi expuse toate, în premieră naţională, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. La Deva, se vor lupta dacii şi romanii, într-o bătalie pur demonstrativă, iar la Petroşani muzeul îşi întâmpină vizitatorii cu o expoziţie adusă din Gorj. Muzeul Mineritului din Petroşani, unicul din ţară cu profil de tehnică minieră, va fi deschis în aceată seară, începând cu ora 22.00, iar intrarea va fi liberă.

Concerte, proiecţii de filme şi animaţii, ateliere pentru copii, prezentări şi spectacole completează într-un mod inedit programul acestei nopţi speciale, transformând vizitarea expoziţiilor, din aproximaiv 70 de muzee, în experienţe de neuitat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s