Tablouri furate din casa Dr. Petru Groza


Mai multe locaţii din Bucureşti, în special galerii de artă, au fost percheziţionate ieri dimineaţă de oamenii legii, în căutarea unor opere de artă sustrase din colecţia Casei memoriale Dr. Petru Groza din Deva.

Poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR, poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale – DGPMB şi ai Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Hunedoara au desfăşurat cinci percheziţii domiciliare în Capitală, la galerii de artă şi imobile ale unor comercianţi de opere de artă.
Potrivit IGPR, acţiunea vizează identificarea unor bunuri deţinute ilegal, probarea furtului mai multor opere de artă din colecţia Casei memoriale dr. Petru Groza, din municipiul Deva.

Două tablouri, cu o valoare estimată de experţi în domeniu la suma de 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din Casa dr. Petru Groza din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti iar un al treilea tablou, aparţinându-i pictorului român Nicolae Grigorescu, este dat în urmărire naţională şi internaţională. Cele două tablouri recuperate – „Peisaj”, autor Nicolae Grigorescu şi „Peisaj din Deltă”, autor Nicolae Dărăscu – au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi şi se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă din Bucureşti.

La data de 29 octombrie 2010, un descendent al dr. Petru Groza a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara în legătură cu faptul că trei dintre tablourile aparţinând colecţiei particulare din imobilul – monument istoric Casa dr. Petru Groza din Deva au fost sustrase de persoane necunoscute, fiind înlocuite cu falsuri contemporane.
În urma cercetărilor şi activităţilor investigativ-operative ale poliţiştilor au fost identificaţi suspecţii faptelor, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 2004-2005, mai mulţi indivizi au sustras din colecţia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în perioada 9-18 martie la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri – cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni.
În acţiune au fost implicaţi şi poliţişti ai structurilor de investigaţii criminale din cadrul DGPMB şi IPJ Timiş, beneficiind de sprijinul DGIPI. AGERPRES
SURSA: Agerpres

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s