Expo Maraton


Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca

Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei propune publicului, astăzi 05.05.2011, cel de-al doilea eveniment expoziţional din cadrul Competiţiei Expo Maraton, competiţie adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Cei doi expozanţi aflaţi în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt Alexandru Nicoară, student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, anul III, cu proiectul artistic „Atelier” şi George Crîngaşu student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul II, cu proiectul artistic „101620” .

Alexandru Nicoară dezvoltă, cu mult curaj şi rafinament, conceptul „Atelier”. Proiectul artistic propus are la bază mecanismul şi principiile unei strategii personale a ideii de “muncă pe etape” având ca subiect de cercetare „spaţiul”. În lucrările lui Alexandru se simte tratarea graduală a aspectului figurativ de formă şi conţinut, prin care dezvoltă o reprezentare tridimensională a spaţiului, cercetarea plecând de la realitatea nealterată. Treptat, se detaşează de caracterul tridimensional şi implicit de realitatea pură în favoarea bidimensionalului şi a unei realităţi plastice, personale, transfigurate, având ca miză experimentul plastic în culoare. Nu se detaşează abrupt de realitatea subiectului ce-l preocupă, „Atelier”, însă acesta pierde treptat starea banală în favoarea celei transfigurate, ireale. Spaţiul poate să existe sau nu. Acest lucru contează mai puţin, deoarece miza este aceea de a oferi privitorului altceva decât ceea ce vede în mod obişnuit într-un atelier, un spectacol vizual, în care materia joacă un rol fundamental.

George Crîngaşu propune un proiect artistic „101620” care are ca şi punct de plecare trei concepte: cel de Prezervare, de Texturare şi de Înfrumuseţare.

Proiectul „101620” se concretizează printr-o serie de obiecte, construcţii, o încercare curajoasă de contextualizare a nevoii, necesităţii umane de a arhiva şi de a construi astfel o istorie declanşată de contactul individului cu obiectele prezervate în anumite momente şi contexte. Obiectele, construcţiile, se concretizează prin demersul şi rezultatul urmărit, arhivarea, fiind o sumă a prezervării – texturării – înfrumuseţării. Cele trei concepte au ca obiectiv fundamental exploatarea şi explorarea faunei sub cele mai variate şi inedite aspecte. Obiectele rezultate sunt asocieri spectaculoase de forme şi culori, mixaje noncomformiste ale diferitelor părţi, structuri anatomice de schelete animaliere, transfigurări dinamice ale realităţii.

Urmează, pe data de 10 mai, Adrian Ghiman, secţia Grafică, anul III, cu proiectul artistic „Păcatul hârtiei” şi Pavel Curagău, secţia Grafică, anul II, cu proiectul „Presiumbre”.
Vezi tot programul expoziţional pe Evenimente 2011 (ianuarie-iunie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s