Magia lutului


Ceramica în arta contemporană

Expoziţie de ceramică la Gl Holtegaard
Perioada: 25.03 – 03.06.2011.

Ceramica fiind un mediu al artei contemporane are un impact major pe scena artistică internaţională actuală. Peste tot în lume, artiştii respiră aerul postmodernităţii după mii de ani de cercetări asupra diferitelor materiale ce au condus la crearea unor principii estetice noi asupra producţiilor artistice. Acestea variază de la cele utilitare, cum ar fi de exemplu principiile construcţiei binecunoscutelor cupe sau vase, până la forme asamblate care combină diverse medii artistice. Gl Holtegaard este o galerie de artă şi în acelaşi timp un loc de întâlnire a artelor din trecut cu cele din prezent. Atât artişti contemporani, cu nume notabile, cât şi personalităţi importante din istoria artei clasice, prezintă în acest spaţiu experienţe şi gânduri, adresându-se unui public larg, care vine cu dorinţa de a asista şi contribui la dezbaterile estetice de aici. Accentul se pune pe suporturi artistice, cum ar fi instalaţiile sau filmele şi pe artişti consacraţi, care nu au expus în Danemarca. În plus, programul oferă în fiecare an o importantă expoziţie a unui artist cunoscut pe plan internaţional.

The Magic of ClayCeramica în arta contemporană, verifică „pulsul” pe care îl provoacă ceramica în contextul artistic contemporan. Expoziţia este deschisă publicului din data de 25 martie până pe 03 iulie 2011.

Cei mai mulţi oameni cunosc sau simt fascinaţia magică pe care o poate produce o bucată de lut umed. După ce amprenta degetelor a fost imprimată, procesul creativ este în curs de desfăşurare şi, lutul începe transformarea lui, dintr-o materie primă într-o formă cu încărcătură estetică. De mii de ani, argila a fermecat artişti din întreaga lume. În aceste zile Gl Holtegaard prezintă o nouă generaţie de artişti care a descoperit magia lucrului cu ajutorul lutului.

Expoziţia The Magic of Clay – Ceramica în arta contemporană oferă vizitatorilor o gamă largă de lucrări aparţinând unei serii de artişti din toată lumea, care explorează expresivitatea plastică a modelajului cu ajutorul argilei, ca material de lucru cu posibilităţi diverse de exprimare. De la familiarele obiecte ce ne folosesc zi de zi, cum ar fi de exemplu ceştile, vasele şi plăcile ceramice, expoziţia invită vizitatorii să ia contact cu abundenţa formelor din ceramica artistică actuală, cum ar fi de exemplu cea sculpturală, instalaţia şi, nu în ultimul rând, intermedia ca formă de expresie vizuală experimentală ce transmite mesaje.

Artiştii participanţi au acordat atenţie referinţelor mitologice ale lutului, ca element şi formă primordială de expresie, care se transformă din materie primă în produs artistic cu încărcătură estetică. Pentru artistul chinez Ai Weiwei, vasele culturii Ming sunt purtătoare ale semnificaţiei istoriei ce aparţine unei civilizaţii care se racordează celei de consum în care trăim acum.

Artista britanică Clare Twomey se situeză la polul opus, ea demonstrând efemeritatea muncii sale, amplasând în faţa peluzei din clădirea baroc ce adăposteşte galeria 1000 de elemente din porţelan, publicul fiind invitat în trecerea sa să zdrobească în bucăţi piesele ceramice, pentru a contribui fizic în acest proces vremelnic.

Istoria şi tradiţia se intersectează cu „urme” ale epocii moderne în mai multe lucrări din cadrul expoziţiei. Artistul britanic Grayson Perry a devenit celebru în lumea întreagă pentru vasele clasice, frumos pictate cu relatări contradictorii despre putere, sex şi sexualitate, reprezentându-şi subiecţii în contradicţie cu aspectul lor atractiv.

Plasticianul german Jonathan Meese dezvăluie trauma poporului german din timpul războiului, în sculpturi ce inspiră violenţă.


În cadrul expoziţiei sunt prezentate şi o serie de producţii artistice noi, un număr important de lucrări fiind create special pentru acest eveniment. Instalaţiile canadiencei Linda Sormin, care trăieşte în prezent la Copenhaga, sunt asamblaje formate din artefacte inspirate din basme. Fiecare material, proces şi filtru conceptual se „topeşte” unul în celelalt, elementele constructive fiind „încurcate” într-un hibrid în care forma de suprafaţă devine obiect. Împingând obiectele dincolo de funcţia de container sau vas, acest tip de „înglobare” vine din dorinţa artistei de a aplica principiul deconstrucţiei şi, apoi, a reconstrucţiei formei, care capătă astfel expresivitate plastică în sine.

Artiştii danezi John Kørner, Kaspar Bonnén şi Alexander Tovborg au realizat, de asemenea, lucrări noi pentru Gl Holtegaard, creând imagini convingătoare, figurative şi metafizice, în care combină elemente ale culturilor din Vest cu cele ale altor culturi şi religii. Directorul instituţiei, Mads Damsbo, spune: „O dată cu Magia lutului ne desprindem de la sol, pentru a explora semnificaţia, ca punct de plecare pentru creaţia artistică.  Expoziţia ridrică următoarele întrebări: Ce posibilităţi speciale ne oferă lutul şi de ce sunt artiştii zilelor noastre atât de vrăjiţi de acest material vechi? Cred că fizica modelajului cu lut şi momentul de transformare fascinează artiştii mai mult decât oricând”.

Artişti participanţi: Ai Weiwei (CN), Alexander Tovborg (DK), Alexandra Engelfriet (NL), Clare Twomey (GB), David Cushway (GB), Grayson Perry (GB), Hylton Nel (ZA), John Kørner (DK), Jonathan Meese (DE), Kaspar Bonnén (DK), Klara Kristalova (SE), Linda Sormin (CA) şi Thea Djordjadze (GE).

Curatori: Alexander Tovborg, artist, MA The Royal Danish Academy of Fine Arts, Karen Harsbo, ceramist şi Lector la The Royal Danish Academy of Fine Arts. Cei doi curatori au ţinut o serie de prelegeri despre materialele ceramice şi modalităţile în care pot fi folosite ele în procesul educaţional, precum şi dezbateri privind formarea cadrelor didactice în spiritul unor programe educaţionale şi de atelier. (Grigore Roibu; SURSE: Artdaily, Gl Holtegaard)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s