Karin Jurick: 100 de feţe


Forma, pata şi culoarea

Karin Jurick continuă să impresioneze prin pictura sa cu tuşe dezinvolte în dorinţa de a căuta o anumită estetică a artei sale.

Karin este o pictoriţă din Georgia, SUA, care a atras atenţia prin minimalismul picturilor ei care au o atmosferă impresionistă. Ea pictează tablouri de mici dimensiuni (format A4). Cu toate acestea picturile lui Karin nu sunt realiste şi nici impresioniste. Sau, aş putea numi stilul ei Impresionism al unei epoci contemporane. Şi totuşi, lucrările ei reuşesc să capteze atenţia. Posturile corpului uman, luminile, umbrele tratate prin culoare, pensulaţia gestuală, toate acestea conferă tablourilor ei o prospeţime aparte. Karin nu are pretenţia unui artist plastic profesionist, ea fiind autodidactă. Nu a făcut studii în arte, deşi și-ar fi dorit să urmeze şcoala de design. A ales să lucreze cu părinții ei care aveau o afacere proprie.
Afacerea i-a rămas ei și, până în anul 2004, îi ocupa aproape tot timpul. Tot în anul 2004 a început să picteze și a vândut câteva tablouri pe eBay, bani cu care a reușit să își facă un atelier. În treacăt fie spus, atelierul arată ca o căsuță din povești… De atunci, pictează aproape în fiecare zi câte un tablou de dimensiuni mici, 12×12 centimetri.

Karin recunoaşte că a dorit să fie ilustrator când a început colegiul. „În schimb, am ajuns într-o afacere. După ce mi-am pierdut părinţii am devenit proprietar. Magazinul meu a fost în afaceri aproape 32 de ani, dar recent am închis pentru totdeauna”, spune Karin.
Reviste din domeniul artelor, cum ar fi de exemplu American Artist Magazine, Southwest Art Magazine şi International Artist Magazine, au vorbit prin intermediul unor articole despre munca ei. Karin are o abilitate deosebită în a reda realitatea cu puține tușe de culoare. Subiectele ei favorite sunt instantanee din muzee cu persoane privind tablouri. O astfel de compoziție conține o provocare în plus pentru Karin care reproduce tablouri celebre. De exemplu, în lucrarea alăturată se vede o parte din pictura „O duminică la Grande Jatte” a lui Seurat.

Sentimentul ei că nu va putea fi numită niciodată o pictoriţă cu adevărat a fost o provocare pentru a lua decizia de a picta 100 de feţe (portrete), din toata ţara. Aici mă refer la SUA, unde fizionomiile sunt diverse! A început proiectul pe data de 07 august 2010 şi l-a terminat pe 01 februarie 2011. A încercat să redea tonurile pielii, culoarea părului şi, desigur, expresia feţei. Unele portrete reflectă o expresie dură, altele sunt surprinzător de simpatice şi pline de compasiune. Lucrările sunt pictate în tuşe clare, cu forme sculpturale şi geometrice. Un adevărat exerciţiu, demn de invidiat de cei care se pregătesc pentru admiterea în cadrul unei universităţi de artă.

Există o pagină de miniaturi cu toate cele 100 de feţe, fiecare miniatură fiind legată de intrarea de pe blog-ul personal a lui Jurick, imagini postate pe tot parcursul acestui proiect. Ea a creat, de asemenea, un blog separat pentru seria, numit bust-ED, dar unde lipsesc comentariile care însoţesc postările de pe blog-ul ei originar. Există şi un filmuleţ pe YouTube care prezintă picturile lui Karin Jurick, sub formă de slideshow însoţit de muzică, lucrări destinate cărţii intitulate 100 Faces BUST-ED. (Grigore Roibu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s