Salonul anual al Filialei UAP Alba


Salonul anual al artelor vizuale al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Alba, are loc în perioada 15 – 30 ianuarie 2011, la Galeria de artă Forma din Deva, moment care marchează, în chiar Ziua Naţională a Culturii (15.01.2011), semnarea unui protocol de colaborare cu filiala UAPR din Deva.

Salonul artelor UAP Alba - vernisaj la galeria Forma

Galeria Municipală de Artă din Alba Iulia a fost ocupată în decembrie 2010 de o expoziţie „naţională” organizată de Traian Mârza, un artist plastic care a înfiinţat Asociaţia Profesională Alba Iulia. Artiştii care expun la Deva spun că nu au fost lăsaţi să organizeze Salonul Anual în decembrie 2010 la Alba Iulia datorită expoziţiei organizată de nou înfiinţata filială şi, de aceea, au ales oraşul cetăţii pentru a-şi prezenta activitatea. La Deva expun 36 de artişti plastici din judeţul Alba: 26 dintre aceştia fiind membri ai UAP, iar 10 se află în etapa premergătoare acceptării în Uniune. Este o expoziţie în care sunt puse laolaltă experienţa celor maturi cu energia tinerei generaţii de artişti plastici, unii membri ai UAP Alba, alţii urmând să devină membri.

Experimente artistice ale formelor tradiţionale

Este greu să vorbeşti despre un singur artist, cu atât mai mult despre o expoziţie colectivă care însumează preocupări artistice atât de diverse. De obicei, Saloanele anuale ale artiştilor dintr-un judeţ se înscriu, aşa cum a subliniat în deschiderea expoziţiei Nicoleta Bărbat, „între experimenalism şi tradiţionaism”. Mai mult, o expoziţie se spune că trebuie văzută şi nu comentată. Expoziţia de la Galeria Forma se înscrie în acest tipar al diversităţii stilistice, în care cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie  multitudinea preocupărilor tuturor plasticienilor prezenţi. Pentru că nu îi cunosc personal pe artiştii din filiala Alba, care expun la Deva şi, desigur sunt subiectiv în aprecieri, voi face câteva consideraţii estetice asupra lucrărilor, dintr-un punct de vedere personal, opinii care pot fi supuse la rândul lor criticii.

La Galeria Forma din Deva expun următorii membri ai UAP Alba: Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, Mihai Ariciu, Livia Bar, Teo Bihari, Mircea Boeriu, Viorica Boitor, Ion Constantinescu, Eugen Cioancă, Dan Crecan, Horea Horhat, Mircea Epure, Nicolae Ispas, Noemi Kusztos, Ştefan Lipot, Florin Magda, Arina Muntean, Floare Muntean, Nicolae Muntean, Cristina Olievschi, Sorina Ţibacov, Alex Rădulesci jr., Sandu Rădulescu, Diana Ţuculescu, Gheorghe Urdea, Leontin Ţibacov – care sunt membri ai UAP. Artişti care expun la Deva şi care urmează să fie primiţi în filiala Alba a UAP: Narcis Borteş, Loys Gherasim, Radu Roşian, Luminiţa Bretoiu, Andreea Anghel, Horea Bartoc, Cătălin Cioancă, Sebastian Ispas, Victor Petric, Eugen Măcinic. (Afişul expoziţiei, imagine pentru care le mulţumesc organizatorilor expoziţiei că mi-au trimis-o la timp, se află la rubrica de Actualitate – News).

Văzând expoziţia cu ochiul unui ceramist şi cunoscând tradiţia pe care o are Alba Iulia în acest domeniu, privirea mi s-a îndreptat în special către lucrările tridimensionale aparţinând artelor focului. În primul rând, de remarcat sunt lucrările lui Eugen Cioancă, unul din fondatorii UAP Alba. Producţiile artistice cu tema clopotul şi troiţa, două elemente simbolice importante în crestinişmul ortodox, executate cu o mare fineţe tehnică, dar degajând în acelaşi timp un puternic sentiment spiritual, se înscriu în câmpul preocupărilor tradiţionaliste care experimentează lumea religioasă. De la formele ancestrale ale lui Eugen Cioancă intrii în lumea formelor onirice ale lui Cătălin Cioancă, care face parte din generaţia „tinerilor” ceramişti (fiind absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, secţia ceramică, în anul 1986). Formele portret sau siluetele umane ale acestuia sunt asemănătoare cu cele ale Zeului Toth (om cu cap de ibis), din arta Egiptului Antic. Patina aurie conferă ansamblului, tratat sculptural, o notă de preţiozitate. Leontin Ţibacov este cunoscut publicului devean prin intermediul expoziţiei de anul trecut (cu Sorina Ţibacov). El rămâne în registrul instalaţiilor ceramice în care combină materiale specifice artelor focului cu materiale non-convenţionale (lemn, sfoară), pentru a investiga ideia ciorapului ca obiect cu încărcătură simbolică.

În sculptura trdimensională din bronz Florin Magda propune o compoziţie în formă de spirală sub forma unei plante în ghiveci, care sugerează înălţarea. În acelaşi timp nu îşi ascunde viziunea ironică  în reprezentarea imaginii unui porc cu un măr auriu în gură. Ştefan Lipot abordează un registru a formelor abstact-simbolice, asamblate prin sudare, asemenea compoziţiilor conceptuale ale lui Picasso, care ridicau întrebarea dacă sunt sculptură sau obiect.

În pictură am remarcat compoziţiile lui Nicolae Muntean şi cele ale Vioricăi Boitor, care prin intermediul culorilor de pământ şi a griurilor colorate te atrag pur şi simplu, pentru a le privi şi a te încânta prin calitatea amestecului de culori obţinută. Într-un registru total diferit sunt picturile lui Dan Crecan, care folosind gesturi largi şi o pensulaţie liberă structurează dinamica compoziţiilor lui, ce se înscriu în rândul celor conceptualiste. Geometrizarea formelor şi organizarea petelor cromatice o găsim în compoziţiile lui Nicolae Ispas, inspirat fiind de simbolistica crucii şi a arhetipurilor bizantine.

Pentru a conchide, cu remarca făcută încă de la început că nu pot surprinde prin intermediul cuvintelor ceea ce ne oferă prin imagine şi formă plasticienii din Alba, pot spune că atât panotarea, cât şi lucrările sunt de o înaltă ţinută artistică, expoziţia confirmând multitudinea modalităţilor de exprimare al actului creativ contemporan din aşa zisele „oraşe de provincie”. (Grigore Roibu)

Expoziţia poate fi văzută începând din data de 18.02.2011 la Galeria Municipiului din Hunedoara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s