Hetjens – muzeul ceramicii din Dusseldorf


Muzeul Hetjens a fost deschis în anul 1909 ca muzeu municipal, pe baza a moştenirii lăsate de Laurenz Heinrich Hetjens (1830-1906). Hetjens, industriaş şi un colecţionar de artă, a donat oraşului Dusseldorf, printre altele, o colecţie considerabilă de ceramică, care a constituit baza actualului muzeu.

De-a lungul anilor, colecţia a fost extinsă prin donaţii si achiziţii selective, care prezintă 8000 ani de istorie a ceramicii, cu produse de pe toate continentele. De la vazele anatoliene fabricate în jur de anul 6000 î.Hr., la vaze antice, romane, porţelan şi ceramică din Asia de Est, cât şi contemporană. În afara de obiecte utilitare, sunt şi piese unicat, realizate cu rafinată măiestrie, cu decoraţiuni extravagante şi lucrari tridimensionale. Departamentele sunt împarţite pe regiuni de origine şi tipuri de ceramică: perioadele timpurii şi ale antichităţii, Africa, perioada Pre-Columbiană, faianţă şi gresie din Europa, ceramica Islamică, faianţa europeană, porţelanuri din Asia de Est, din Chima şi ceramica raku din Japonia, cât şi din porţelan european produs în secolul al XX-lea. Cel mai mare obiect este o cupolă de la Multan (localitate aflată astăzi în Pakistan). Stocul total de exponate cuprinde peste 20.000 de piese. În plus, există un atelier de lucru, care oferă celor interesaţi posibilitatea de a lucra activ cu lut.
Hetjens-Museum Düsseldorf
Deutsches Keramikmuseum
http://www.duesseldorf.de/hetjens/index.shtml
(SURSA: Modernism.ro)
Citiţi pe aceeaşi temă: Muzeul din Faenza; Victoria şi Albert – un muzeu al lumii ceramice; Ariana – un muzeu al istoriei ceramicii; Fundaţia Keramion.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s